29. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Nasedneme do prvních leteckých taxíků už za dva roky?

Letecké taxi Supernal (foto: Zdroj: Supernal)
Letecké taxi Supernal (foto: Zdroj: Supernal)

Letecké taxi by se měly v nedaleké budoucnosti podílet na dopravě po městech, aniž by se u toho podílely na ucpaných ulicích a znečištěném ovzduší. V současnosti vznikají různé iniciativy, které se o takových alternativách a inovacích snaží informovat veřejnost. Za tímto účelem budou v anglickém městečku Coventry veřejnosti předvedeny ukázkové lety vzdušných taxíků, které si dle předpokladů do tří let budete moci objednat, informovala na svém serveru BBC.

„Jedná o startovní výstřel pro nový věk dopravy,“ uvedl mluvčí provozovatele ukázkové akce. Iniciativa v Coventry je prý „první světovou demonstrací plně funkčního uzlu pro elektrická vozidla s kolmým startem a přistáním (eVTOL), jako jsou letecké taxíky či autonomní nákladní drony“. Ty už mimochodem v současnosti létají a provádějí spoustu dodávek po celém světě.

„Je to ukázka, jak může pokročilá letecká mobilita snížit dopravní zácpy a znečištění ovzduší a podpořit bezuhlíkovou budoucnost,“ vysvětluje provozovatel. Vzdušné taxíky mají podle něj přijít velmi brzy, zhruba za dva roky je začnou provozovat přední společnosti.

Prototyp leteckého taxíku, který bude na této akci předváděn, si můžete blíže prohlédnout na webových stránkách výrobce.

Drony nad svými hlavami bychom v budoucnu měli rovněž vídat častěji, představují totiž efektivní nástroje, které pomohou a usnadní práci v rozličných případech a profesích. Nahradí například běžná doručovací vozidla a užitek naleznou i při práci policejních sborů.

„Drony jsou pro nás velkým přínosem, nabízejí nákladově efektivní a ekologický způsob, jak zlepšit činnost našeho policejního sboru a zajistit, abychom mohli veřejnosti poskytovat nejlepší služby v oblasti prevence kriminality,“ uvádí inspektor westminsterské policie Mark Colwell.

Plán zahustit vzdušný prostor drony a leteckými taxíky však vyžaduje přísně koordinovanou infrastrukturu a takové letecké taxi budou muset samozřejmě schválit vlády, než je bude možné uvést do bezpečného provozu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata