26. 07. 2024
|
emovio.cz logo

Německo nesplní své cíle ohledně elektromobilů. Chybí nabíječky

Kromě rychlosti nabíjení a účinnosti přeměny elektrické energie na ujeté kilometry byla zohledněna i celá řada dalších věcí (foto: Volvo)
Kromě rychlosti nabíjení a účinnosti přeměny elektrické energie na ujeté kilometry byla zohledněna i celá řada dalších věcí (foto: Volvo)

Poradenská firma PwC upozorňuje, že Německu se nepodaří splnit své cíle v oblasti elektromobility pro rok 2030. Důvodem je nedostatečná kapacita soukromé i veřejné dobíjecí infrastruktury.

Němečtí politici před lety schválili, že jejich cílem pro rok 2030 je patnáct milionů provozovaných elektromobilů na německých silnicích. Podle analytiků z PwC jich ale nebude více než 10,5 milionu.

V současnosti je v Německu podle dostupných dat nainstalováno celkově 60 400 veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily. Podle PwC se momentálně instaluje asi 330 nových dobíjecích míst týdně. To však není dostatečné.

Pro dosažení stanovených cílů musí Německo mít v provozu celkově 340 tisíc dobíjecích míst v roce 2030, ukazuje studie. Podle odhadů PwC jich ale Německo zvládne do té doby nainstalovat maximálně 210 tisíc.

Poradenská společnost PwC také ukázala, že pro dosažení stanovených klimatických cílů je potřeba, aby nadále v Německu probíhal rozvoj i soukromých dobíjecích stanic. Těch by mělo být minimálně 5,6 milionu. Tempo jejich výstavby však také zaostává za stanovenými požadavky.

„Schvalovací procesy a potíže se sladěním koordinace mezi různými firmami v odvětví se řadí mezi hlavní důvody pomalého tempa rozvoje dobíjecí infrastruktury v Německu,“ uvedla ve své studii společnost PwC.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata