29. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Brusel chce energetické štítky všude. Nově i na mobilech

Dobíjení mobilního telefonu (foto Nenad Stojkovic, CC BY 2.0)
Dobíjení mobilního telefonu (foto Nenad Stojkovic, CC BY 2.0)

Energetické štítky budou mít nově i mobilní telefony a tablety. Počítá s tím chystané evropské nařízení, které by Evropská komise měla schvalovat v prvním čtvrtletí příštího roku. Vyplývá to z informací na webu komise, všimla si agentura ČTK. Cílem je, aby výrobci při navrhování mobilních přístrojů zohledňovali jejich energetickou účinnost a dlouhou životnost, opravitelnost, možnost modernizace, údržbu, opětovné použití a recyklaci.

Od loňského března platí v Česku i EU nové energetické štítky pro velké bílé spotřebiče a televizory, od září pak i pro svítidla. Jsou přehlednější a pomáhají spotřebitelům šetřit náklady na provoz a energii. Díky zavedení nové stupnice značení se uvolnilo místo v nejvyšší energetické třídě A, která je nově určená jen pro ty energeticky nejúspornější výrobky.

„Energetický štítek po obsahové stránce vystavují výrobci. Ti mají zodpovědnost za obsah dat na něm uvedených. Prodejci mají povinnost energetické štítky zákazníkům vystavit tak, aby se mohli na základě dat na štítku rozhodovat o tom, jaký spotřebič zakoupí. Konkrétní pravidla se vztahuji třeba i na katalogy, reklamy a další propagaci výrobků,“ uvedl generální ředitel sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů APPLiA CZ Radek Hacaperka.

Aktuálně rostoucí ceny energie podle organizace SEVEn, The Energy Efficiency Center zvyšují i potenciál úspor energie a při výběru nového modelu spotřebiče je proto o to důležitější snažit se vyhledat energeticky úsporný model. „Správnost zavedení nové stupnice a nových štítků se nám záhy potvrdila nástupem nových produktů s výrazně nižší spotřebou, které spotřebitelům snižují náklady na energie a jsou zároveň jedním z nástrojů k zajištění energetické nezávislosti,“ dodal ředitel SEVEn Juraj Krivošík.

Správnost všech údajů na energetickém štítku a jeho dostupnost v prodejní síti kontroluje dozorový orgán, který je v každé členské zemi EU. V ČR je dozorovým orgánem Státní energetická inspekce. „Energetický štítek je v celé grafické a obsahové podobě závazný v rámci celé EU. Díky tomu mají jak spotřebitelé, tak i výrobci výhody většího trhu s jednotnou legislativou,“ uvedl ústřední ředitel inspekce Pavel Gebauer.

Pro další kategorie výrobků, které také mají energetický štítek, se aktualizace a sjednocení připravuje. Nebude to ale letos. Týká se to například sušiček prádla, digestoří, trub, klimatizací a ohřívačů vody a kotlů.

Jak je to s novými štítky

Štítky se musí měnit kvůli samotným spotřebičům. Původní systém, který byl platný od roku 1995, používal rozmezí A–G. Označení A platilo pro nejúspornější spotřebiče, G pro nejméně úsporné. S postupným vylepšováním spotřebičů bylo třeba toto značení aktualizovat, k čemuž došlo v roce 2010. Tehdy se zavedlo značení „+“, které se zpočátku jevilo jako vhodné. Přidáváním znamének „+“ se však toto označení stávalo nepřehledným a další změna byla nevyhnutelná.

Jak jsme již uváděli, zatím byly mové energetické štítky schváleny pro následující skupiny spotřebičů:

  • myčky nádobí
  • pračky a kombinované pračky se sušičkou
  • chladničky, mrazničky a vinotéky
  • svítidla
  • elektronické displeje televizorů, monitorů a digitálních informačních displejů
  • komerční chladničky

U ostatních spotřebičů (sušičky, trouby, kotle a klimatizace) dojde ke změně štítků až s odstupem několika let, u nich se tedy setkáte i nadále s původním značením.

Energetický štítek se vrací k původnímu značení A–G, ale pozor na zařazení původních spotřebičů skupiny A+/++/+++.

  • původnímu označení A+++ nyní odpovídá označení „energetická třída B“
  • původnímu označení A++ nyní odpovídá označení „energetická třída C“
  • původnímu označení A+ nyní odpovídá označení „energetická třída D“

Jak můžete vidět, nové označení poskytuje prostor pro další technologický vývoj, a tedy lze předpokládat, že vydrží několik dalších let. Právě toto bylo hlavním záměrem změny, protože přidávání dalších „+“ už by bylo v podstatě nereálné.

A je toho více…

Kromě výše zmíněné energetické spotřeby se štítek rozšířil o mnohé další parametry.

Spotřeba vody – ta je zde uváděna za každý cyklus mytí nebo praní.

Hlučnost – tento údaj je velmi důležitý k porovnání s ostatními, abyste zvolili ten nejvhodnější pro vaši domácnost.

Kapacita – u chladniček zůstává stále označení kapacity v litrech, u vinoték se nově uvádí podle počtu lahví o objemu 0,75 litrů. 

QR kód – díky němu si jednoduše načtete veškeré potřebné informace do vašeho zařízení. QR kód vás navede do databáze zvané EPREL, do které musí výrobci zaregistrovat své výrobky včetně technické dokumentace.

Spotřeba energie – u myček, praček a kombinovaných praček se sušičkou se nově neuvádí spotřeba za rok, ale vypočítaná na 100 pracích cyklů.

Délka programu Eco – jedná se o režim, ve kterém je měřeno několik parametrů dohromady (spotřeba vody, délka programu, hlučnost aj.). Díky tomuto ukazateli můžete jednoduše porovnat ty nejdůležitější hodnoty.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata