29. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Pomůcka nebo nezbytnost? Inteligentní elektroměry jsou nový trend

Měřáky (foto Brian Cantoni, CC BY 2.0)
Měřáky (foto Brian Cantoni, CC BY 2.0)

Reálným řešení energetických výzev budoucnosti se rýobnovitelné a jaderné zdroje elektřiny ve spojení s chytrými sítěmi. K efektivnímu fungování nové energetiky přispívají chytré elektroměry, které dovedou komunikovat obousměrně a umožňují tak v reálném čase sledovat spotřebu a zatížení sítí, a díky tomu rychle reagovat i na straně výroby, uvádí zpráva společnosti Hejl Servis.

Jsou označovány jako DCC elektroměry podle zkratky nařízení Evropské komise, která už v roce 2016 stanovila podmínky jejich používání. Na celém světě bylo v roce 2020 v provozu přibližně 136,45 milionu chytrých elektroměrů a do roku 2026 by se jejich počet měl zvýšit na téměř 200 milionů.

V USA se na konci roku 2020 celkový počet chytrých elektroměrů zvýšil na 107 milionů z 98 milionů v roce 2019. V roce 2019 měl trh spojený s digitalizací energetiky hodnotu 952 milionů USD a do roku 2027 se předpokládá růst na více než tři miliardy.

Prudký rozvoj chytrých elektroměrů zaznamenává Indie. Společnost IntelliSmart Infrastructure v posledních dvou letech instalovala v šesti regionech téměř 2 miliony inteligentních měřičů, aktuální objednávka je na 8 milionů dalších zařízení.

Plán na zavádění DCC elektroměrů do domácností a malých podniků oznámila také Komise pro energetický trh v Austrálii. Ve státě Victoria se inteligentní měřiče instalují již od roku 2011, pokrytí v Novém Jižním Walesu, Queenslandu nebo v jižní Austrálii je kolem 25 % až 35 %. Podle komise je zapotřebí pokrytí přesahující 50 %, aby se výhody chytrých sítí projevily naplno. Toho by Austrálie mohla dosáhnout během příštích čtyř až pěti let, plné pokrytí se očekává až po roce 2040.

Ve Velké Británii, kde se za poslední rok počet připojení prostřednictvím DCC elektroměrů ztrojnásobil na celkem 15 milionů přípojných míst, už dnes pomáhají podle konzervativních odhadů každoročně šetřit až 2 TWh energie, což odpovídá roční výrobě průměrné plynové elektrárny nebo 150 velkých větrných turbín. V současné době je potřebnou infrastrukturou pokryto více než 99,3 % území Spojeného království, takže do roku 2025 by se na DCC mohlo připojit až 30 milionů domácností.

V Česku se už dnes instalují chytré elektroměry u všech odběratelů elektřiny, kteří zároveň provozují fotovoltaickou elektrárnu včetně malých několika kilowattových instalací na střechách rodinných domů a dostávají je také majitelé elektromobilů, kteří svá vozidla nabíjejí ve vlastních garážích. Do konce roku 2027 by u nás mělo být v provozu nejméně 850 tisíc chytrých elektroměrů, jejichž výměna bude pro zákazníky zdarma, ale distributoři za ně utratí několik miliard korun. Energetická společnost ČEZ, která pokrývá zhruba dvě třetiny české distribuční sítě, se chystá na její celkovou digitalizaci vynaložit v nejbližších letech až 23 miliard.

Inteligentní měřiče se začínají uplatňovat také u plynu a vody. Například Čína počítá s rozsáhlým využitím inteligentní infrastruktury při provozu nového plynovodu, který by měl zásobovat až 470 milionů tamních obyvatel. Indická společnost Tata Communication instalovala prvních 5000 inteligentních plynoměrů v distribuční síti v Bombaji a 5000 přístrojů namontovala další společnost Indraprastha Gas ve městě Rewari nedaleko Dillí. Vodárenská společnost Global Omnium ze španělské Valencie nedávno oznámila, že pro domácí a firemní zákazníky po celém Španělsku nasadí až 450 tisíc inteligentních vodoměrů nové generace, které budou využívat úzkopásmové připojení IoT, což umožní připojení více než 3 miliony spotřebitelů.

(Zdroj: Hejl Servis)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata