24. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Inspekce bez rizika. Kontroly elektrických rozvoden začínají dělat roboti

(foto: E.DIS)
(foto: E.DIS)

Společnost E.DIS, jeden z německých provozovatelů elektrické rozvodné sítě, zahájila v polovině července zajímavý experiment: ve své rozvodné stanici v Altentreptow začala testovat možnost využití autonomních mobilních robotů k provádění kontrolních prohlídek těchto zařízení. E.DIS se ve spolupráci se start-upem Energy Robotics snaží autonomně pracující roboty, kteří jsou vybaveni vysoce citlivými senzory a měřicími systémy vycvičit k tomu, aby dokázali vykonávat velmi speciální a náročné úkoly, jejichž bezchybné plnění veřejnost od provozovatele elektrické sítě očekává.

V budoucnu by se tak díky robotům měla výrazně zkrátit délka kontrolních cyklů v rozvodně. Další velkou výhodou by mělo být to, že půjde provádět kontrolu stavu rozvodny i za nepříznivého počasí, například v silné bouři, z pohodlí kanceláře, tedy na dálku, což dále zvýší bezpečnost práce provozovatele sítě.

V právě probíhajícím projektu společnost E.DIS testuje typ robotů, který je zaměřen právě na automatizaci cyklicky se opakujících úkolů, jako je měření, resp. sběr naměřených hodnot. Cílem celého projektu je vytvořit takové inspekční řešení, které půjde jednoduše přizpůsobit libovolné lokalitě.

Jednou z výhod rozvodny, kterou si pro testování firma E.DIS vybrala, je to, že v ní je již nainstalována 5G mobilní síť. Tato okolnost by měla výrazně přispět k vysoké kvalitě přenosu naměřených dat. Dodejme však, že pro spolehlivý přenos zaznamenaných dat postačuje i stávající mobilní standard LTE.

Kromě toho jsou typ a technické parametry této rozvodny pro E.DIS velmi typické. Pokud tedy skončí pilotní fáze projektu úspěšně, firma předpokládá, že roboty nasadí do pravidelného provozu i v dalších svých rozvodnách v Braniborsku a Meklenbursku – Předním Pomořansku.

Kvalitnější kontrola, méně nebezpečí

„Firma E.DIS spustila tento pilotní projekt proto, aby mohla v budoucnu využívat k inspekci rozvoden digitální technologie a dlouhodobě z nich těžit,“ vysvětlil poměrně lapidárně hlavní záměr projektu Sven Mögling, manažer inovací ve společnosti E.DIS. O technologické náročnosti projektu podle něj svědčí to, že se na něm podílí i několik expertů zaměřených přímo na vývoj softwaru a hardwaru pro autonomní inspekční roboty. Tito roboti se dnes již používají například v odvětvích, jako je ropný a plynárenský průmysl, chemický průmysl nebo oblast energetiky. Cílem všech takovýchto robotických aplikací je, aby se lidé nedostávali do nebezpečného pracovního prostředí a zároveň aby se zvýšila kvalita a frekvence kontrol.

Hlavním partnerem projektu je ale společnost Energy Robotics. Ta patří k dnes již etablovaným vývojovým firmám specializujícím se na softwarová řešení pro mobilní kontrolní roboty v průmyslových aplikacích. Jedná se o start-up, který vznikl teprve nedávno, v roce 2019, jako spin-off na půdě Technické univerzity Darmstadt. E.DIS v něm našel skvělého partnera, který disponuje opravdu rozsáhlým know-how v oblasti vývoje a výroby speciálních operačních systémů pro měřicí roboty. Energy Robotics nabízí komerčně dostupnou softwarovou platformu, která v sobě spojuje hardwarově nezávislý operační systém robotického zařízení, cloudovou správu celého robotického parku a analýzu dat řízenou umělou inteligencí uzpůsobenou pro průmyslové aplikace.

Roboti pro širokou škálu využití

Marc Dassler, generální ředitel společnosti Energy Robotics, si spolupráci velmi pochvaluje: „Je to pro nás skvělá příležitost znovu dokázat, že naše kontrolní roboty lze použít v mnoha různých průmyslových odvětvích. Kontroly můžete provádět ve vysoce rizikových oblastech, jako je ropný a plynárenský průmysl, systémy pro tepelné čištění odpadního vzduchu nebo elektrárenské rozvodny – možnosti použití jsou opravdu různorodé a lze je přizpůsobit různým požadavkům klienta.“

Společnost E.DIS si od projektu slibuje především to, že díky němu získá řadu nových poznatků, například o průběhu automatizovaného načítání údajů z analogových měřicích přístrojů. Kromě toho by měl projekt zkvalitnit i kontrolu takových základních bezpečnostních opatření, jako oplocení rozvodny či uzamčení všech jejích bran a dveří. K vyšší kvalitě kontrol by nemalou měrou měly přispět kamerové systémy nainstalované na robotech. Ty by měly umožnit vytváření podrobných 3D map celé lokality rozvodny. Kromě testování vlastního záznamu a ukládání takovýchto informací je cílem projektu také prověření možností jejich přenosu prostřednictvím mobilní sítě.

Sven Mögling však zdůrazňuje, že toto vše se již v Altentreptow v zásadě podařilo v rámci pilotního projektu úspěšně otestovat. „Stále však máme před sebou několik cílů. Jsme například zvědaví, jak měnící se povětrnostní podmínky, například bouřky a silný déšť, mohou spolehlivost záznamu a přenosu dat ovlivnit,“ dodal. Právě to se podle něj bude v následujících týdnech a měsících intenzivně zkoumat.

Společnost E.DIS předpokládá, že testovací fáze včetně dalšího průběžného vývoje této technologie bude trvat až do konce letošního roku.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata