24. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Gazprom zrušil dividendy. Akcie firmy rapidně klesly

Potrubí připravené na stavbu produktovodu (foto Alistair Hamilton / Flickr / Creative Commons (CC BY 2.0))
Potrubí připravené na stavbu produktovodu (foto Alistair Hamilton / Flickr / Creative Commons (CC BY 2.0))

Ruský plynárenský gigant Gazprom se rozhodl svým akcionářům nevyplatit dividendy za loňský rok. Stalo se tak poprvé od roku 1998. V reakci na toto oznámení se akcie firmy propadly o více než jednu čtvrtinu, jak informovala agentura Reuters.

„Akcionáři rozhodli, že v současné situaci není vhodné vyplatit dividendy založené na výsledcích roku 2021. Mezi klíčové priority firmy se nyní řadí realizace investičního programu,“ uvedl náměstek ředitele společnosti Famil Sadygov s tím, že Gazprom se musí připravit na placení vyšších daní i na topnou sezónu.

Mezi největší akcionáře plynárenského Gazpromu se řadí ruský stát, kterému náleží asi 38 procent všech emitovaných akcií. Dalších patnáct procent akcií je v držení ze strany dvou ruských státních podniků, jak ukázal britský deník Financial Times.

„Pro akcie firmy jde o katastrofu, poněvadž jediným velkým lákadlem pro investory byly v případě této společnosti hlavně vysoké dividendy,“ uvedli před několika dny analytici společnosti Tinkoff Investments s tím, že rozhodnutí může částečně souviset s nynějšími snahami ruského ministerstva financí ohledně navýšení příjmů do státní kasy.

Opatření přichází v době zvýšeného napětí kolem dodávek ruského plynu do Evropy, které je důsledkem ruské invaze na Ukrajinu. Gigant Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má zároveň monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím sítě plynovodů.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata