25. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Evropa hledá recept na soběstačnost ve vodíku

Autobus Hyundai na vodíkový pohon v jihokorejském Soulu (foto *Youngjin/Creative Commons)
Autobus Hyundai na vodíkový pohon v jihokorejském Soulu (foto *Youngjin/Creative Commons)

Evropa plánuje rapidně navýšit výrobu obnovitelného vodíku, a to už do roku 2030. Před pár dny se na tom dohodl eurokomisař pro vnitřní trh s šéfy evropských výrobců elektrolyzérů. Ti ve společném prohlášení nastínili svou ambici, aby se Evropská unie stala v blízké době lídrem okolo technologií, které jsou šetrné k životnímu prostředí.

Zelený vodík tedy má brzy hrát klíčovou roli v oblasti udržitelných dodávek energie v Evropské unii. Má jít o cestu, jak se Evropa zbaví své závislosti na ruském zemnímu plynu. Shodli se na tom eurokomisař Breton a dvacet nejvyšších představitelů klíčových evropských firem, které se výrobou elektrolyzérů již dlouhou dobu zaobírají.

Stávající výroba elektrolyzérů se má navýšit až na 17,5 GW ročně, a to do roku 2025. V současné době se tato hodnota pohybuje okolo 1,75 GW za rok. Lokální produkce zeleného vodíku se má přibližovat hranici deseti milionů tun.

Společné prohlášení mimo jiné zmiňuje, že celý projekt bude mít snazší přístup k financím. Spolehnout se může třeba na prostředky z Inovačního fondu, který se zaobírá investicemi do inovativních nízkouhlíkových energií. Prostředky na jeho financování se získávají hlavně díky prodeji emisních povolenek.

Samozřejmostí je také zesílená integrace dodavatelských řetězců, značná podpora vědy a výzkumu nebo třeba zajištění dostupnosti klíčových surovin, a to zejména z pohledu včasného dodání, ale i cenové složky.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata