28. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Vodíkové lety na krátkou vzdálenost už v roce 2028?

Koncept vodíkového letadla společnosti Airbus (foto Airbus)
Koncept vodíkového letadla společnosti Airbus (foto Airbus)

Nizozemské konsorcium se chystá prosadit komerční lety na vodíkový pohon mezi městy Londýn a Rotterdam, a to už v roce 2028. Konsorcium si od toho slibuje vznik nových pracovních i ekonomických příležitostí. Hlavní pozitivní efekt ale Nizozemci čekají hlavně v oblasti snižování škodlivých emisí skleníkových plynů z letectví.

Nizozemské konsorcium, které čítá hned sedmnáct nizozemských firem, představilo projekt The Hydrogen Aircraft Powertrain and Storage System. Zapojené společnosti se společně domnívají, že v dalších šesti letech je možné realizovat komerční lety na krátkou vzdálenost právě prostřednictvím vůči životnímu prostředí šetrného vodíku. Informoval o tom deník The Guardian.

Z konstrukčního pohledu mají být letecké stroje velmi podobné těm, které jsou v provozu už v dnešní době. Vodíkové nádrže mají být umístěny v zadní části letounu. Do jednoho letadla se má podle odhadů vejít asi čtyřicet až osmdesát cestujících.

Členové nizozemského konsorcia očekávají, že díky této iniciativě může v příštích letech vzniknout i více než 1 200 nových pracovních míst, a to ještě před prvním úspěšným odletem letadla na vodíkový pohon. Zároveň ale odhadují, že cena letenek může kvůli této inovaci stoupnout asi o deset procent.

„Jde o velmi zajímavou příležitost hlavně pro Skandinávii nebo Nový Zéland,“ uvedl člen nizozemského konsorcia Michel van Ierland.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata