01. 04. 2024
|
emovio.cz logo

Prověrka v Temelíně: reaktory mají před sebou desítky let fungování

Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín (foto ČEZ)

Odborníci v jaderné elektrárně Temelín zkontrolovali při odstávce druhého bloku tlakovou nádobu reaktoru. Je ve velmi dobrém stavu, umožňuje provoz další desítky let, uvedl ČEZ na základě výsledků.

Stav bloku odpovídá bezpečnostním požadavkům. Tlakovou nádobu reaktoru druhého bloku prověřovalo téměř dva týdny zařízení v hodnotě desítek milionů korun. Odborníci posuzovali pomocí ultrazvuku celistvost a tloušťku materiálů, využili i kamery. Prozkoumali 100 metrů čtverečních, které považují za reprezentativní vzorek stavu nádoby. Druhý blok byla během měření v dvouměsíční odstávce, která má skončit na přelomu srpna a září.

„Loni jsme takto zkontrolovali tlakovou nádobu na prvním bloku. I letošní výsledky naplnily naše očekávání. Také tlaková nádoba reaktoru druhého bloku je ve velmi dobrém stavu a umožňuje bezpečný provoz další desítky let,“ uvedl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml. Dodejme, že to sice může být jeho odborný názor a klidně i pravda, ale samozřejmě nejde o závazné prohlášení. Ve skutečnosti jaderná elektárna dostává povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) vždy na desetileté období. První blok dostal povolení v loňském roce, druhý by měl dostat svolení k provozu snad ještě během letošního roku.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ uvedl elektrárnu do provozu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 terawatthodiny (TWh), letos od začátku roku 8,6 TWh. V Česku se stále hovoří o tom, že v Temelíně by se mohly dostavět jeden nebo dva nové jaderné bloky. Ale tato možnost se stává v blízké budoucnosti stále méně pravděpodbonou – Česko má evidentně problém připravit jaderný tendr tak, aby se opravdu uskutečnil. Kdy a jestli se to někdy změní, je dnes otevřená otázka.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata