27. 07. 2024
|
emovio.cz logo

Německý ministr chce zrušit dotace pro elektroauta i hybridy

Plug-in hybridní verzi poznáte podle odlišné masky a drobných označení na karoserii. (foto: Vladimír Löbl)
Plug-in hybridní verzi poznáte podle odlišné masky a drobných označení na karoserii. (foto: Vladimír Löbl)

Německo v blízké době možná pozmění svou dotační politiku v případě nákupu hybridů i elektromobilů. Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck totiž oznámil plán na utlumení této podpory, což se automobilovému průmyslu nelíbí. Jeho zástupci tyto plány označili za ohrožení nástupu elektromobility. Proti Habeckovi se postavili i koaliční partneři.

Robert Habeck uvedl, že do konce letošního roku chce zastavit dotace na pořizování plug-in hybridů. Dále řekl, že chce postupně snižovat podporu i v případě elektromobilů, a to až na úplnou nulu. Zastavit dotace pro auta na elektrický pohon by Habeck chtěl do roku 2025. Informoval o tom portál wr.de.

Německá vládnoucí koalice ale zároveň požaduje, aby do roku 2030 bylo na území Německa v provozu až 15 milionů elektromobilů. Dosud jich je z celkového počtu 48,5 milionu automobilů ale jen 618 tisíc, což na požadované cíle nestačí.

Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu však navrhuje, aby se ze státní poklady financovala jen auta, která prokazatelně neohrožují německé klimatické cíle. V případě plug-on hybridů totiž mohou jejich majitelé jezdit prakticky neomezeně na spalovací motor.

Habeckův výrok se nelíbí ani koaličním partnerům, kteří stojí o zachování této podpory. Upozorňují i na to, že omezení podpory není vůbec součástí podepsané koaliční smlouvy.

Podobné články

1 komentář

  1. Konecne neco rozumneho, pokud se zrusi dotace, tak se ukaze co vlastne lide chteji a nebudou kupovat elektrokraviny. Mozna ma to auto smysl ve meste, ale ti to zacina a konci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata