27. 07. 2024
|
emovio.cz logo

Bill Gates a Jeff Bezos spojili síly. Hledají kovy pro elektromobily

(foto: Filip Gielda / Unsplash.com)
(foto: Filip Gielda / Unsplash.com)

V oblasti IT by se asi mohlo jednat pouze o divokou představu z kategorie sci-fi, v oblasti těžby vzácných surovin, které jsou klíčové pro rozvoj elektromobility, je to však realita: Bill Gates a Jeff Bezos, ještě s podporou dalšího miliardáře Michaela Bloomberga, spolupracují. Jejich spolupráce má jméno KoBold Metals, což je americká společnost zabývající se hledáním surovinových ložisek.

KoBold Metals a britská těžební společnost Bluejay Mining nedávno oznámily založení společného podniku, tzv. joint venture. Cílem jejich spolupráce bude prozkoumat možnosti těžby v západním Grónsku, kde by se podle jejich předběžných zjištění měla nacházet bohatá ložiska niklu, mědi, kobaltu a platiny. Nalezení, resp. zahájení těžby z těchto ložisek by mohlo znamenat byznys v řádu až bilionů amerických dolarů. Vedle toho by to v oblasti elektromobility také znamenalo snížení surovinové závislosti na východoasijských zemích.

Nová metoda

Firma KoBold Metals je zajímavá rovněž tím, že k hledání nových surovinových ložisek využívá nejmodernějších technologií, konkrétně strojového učení. Pravděpodobně i proto je jedním z hlavních investorů KoBoldu společnost Breakthrough Energy Ventures, fond orientující se na ochranu klimatu a nové technologie Billa Gatese. Mezi investory fondu patří i mediální magnát a bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg a generální ředitel Amazonu Jeff Bezos.

Podle podmínek dohody obou těžařských firem může KoBold v případě úspěchu celého projektu dosáhnout až 51% podílu na celkovém zisku. Společnost Bluejay by si měla přijít na zbylých 49 %. Ta by také měla řídit samotné terénní práce.

V první fázi projektu, tedy do konce roku 2022, by měl KoBold na geologický a geofyzikální průzkum a na plánování vrtů s pomocí vlastní patentované technologie vynaložit 3,4 milionu dolarů. Ve druhé fázi, trvající do konce roku 2024, by pak měly být zahájeny samotné vrtné práce, jejichž nákladnost obě firmy odhadují na zhruba 11,6 milionu dolarů.

Bo Stensgaard, generální ředitel společnosti Bluejay, k nově uzavřené smlouvě s KoBoldem uvedl: „Tato dohoda je pro společnost Bluejay klíčová. Jsme rádi, že máme partnera, který je špičkovým technickým inovátorem v oblasti nových metod průzkumu a podporují jej i někteří z nejúspěšnějších investorů na světě.“

Ložiska mimořádných rozměrů

Lokalita na západě Grónska, o kterou se jedná, má rozlohu přibližně 2 900 kilometrů čtverečních. První těžařské výzkumy se tam uskutečnily již v roce 1870, kdy se podařilo objevit 28 tun horniny tvořené masivem sulfidu. Hornina obsahovala 7 procent niklu, 3 procenta mědi, 512 gramů kobaltu a více než 2 gramy platiny na jednu tunu.

Více než 30 let průzkumu, který tam pak prováděly společnosti jako Cominco nebo Falconbridge, ale také novější průzkumné práce společností Vismand Exploration a Avannaa Resources, jakož i Dánskem dotované průzkumy jsou v současné době dostatečným zdrojem potřebných vědeckých údajů geologické, geochemické a geofyzikální povahy. Tato data naznačují, že v uvedeném místě by se mohlo opravdu nacházet celosvětově velmi významné naleziště vzácných kovů.

Celkové náklady na tento projekt, který by měl podle současných plánů trvat více než jedno desetiletí, dosáhnou desítek, možná stovek milionů dolarů. Pokud se však ložiska zmíněných kovů opravdu ukážou jako vydatná, půjde o velmi lukrativní byznys. Odhady celkové hodnoty rud v Norilské oblasti Grónska s přihlédnutím k jejich aktuálním cenám na světových trzích totiž hovoří o částce až 1,4 bilionu dolarů. Asi 60 procent z této sumy by měla tvořit cena platiny. Dvě největší tamní ložiska jsou skutečně mimořádná: to úplně největší je více než 10 km dlouhé a asi 2 km široké, druhé nejrozsáhlejší pak má na délku asi 4,8 km a na šířku zhruba 800 m.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata