25. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Konzervativní BMW. K elektromobilitě přistupuje opatrně

BMW i3
BMW i3, první sériově vyráběný elektromobil této automobilky (kredit BMW)

Německý výrobce luxusních aut BMW chce do roku 2030 zvýšit poměr prodaných elektromobilů nejméně na polovinu. To znamená, že si nastavil konzervativnější cíl než konkurenti.

Automobilka ve své výroční zprávě spolu s podrobnými výsledky hospodaření za loňský rok dnes také oznámila, že proti loňsku letos počítá i s výrazným zlepšením ziskovosti.

BMW předpokládá, že marže provozního zisku letos vystoupí na šest až osm procent, loni činila 2,7 procenta. Co se týče zvýšení poměru vyrobených a prodaných elektrických vozů, na elektrický pohon přejde do konce desetiletí celá značka Mini.

Plug-in hybrid BMW i8 dubajské policie (foto Paul Thomson)
Plug-in hybrid BMW i8 dubajské policie (foto Paul Thomson)

Do roku 2023 bude mít automobilka asi šest čistě elektrických modelů. Do roku 2025 chce mít pak na silnicích dva miliony aut poháněných elektřinou, do konce dekády 10 milionů. Firma už dříve uvedla, že do roku 2023 bude mít pětina z prodaných vozů alternativní pohon. Svůj elektrický sedan i4 chce BMW letos představit s tříměsíčním předstihem.

Bavorská firma si tedy počíná ohledně elektromobility mnohem obezřetněji než největší německý výrobce aut, tedy koncern Volkswagen. Ten nedávno oznámil, že do roku 2030 bude 70 procent jeho aut elektrických. Skupina také v březnu informovala o plánu postavit v Evropě šest závodů na výrobu baterií.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata