30. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Německé chemičky se připravují na růst nákladů

Chemický závod (foto Skitterphoto / Pixabay)
Chemický závod (foto Skitterphoto / Pixabay)

Chemické společnosti v Německu jsou v pohotovosti kvůli sníženým dodávkám ruského zemního plynu do států Evropy. Firmy se proto připravují na citelný nárůst nákladů, který se pravděpodobně promítne i do cen konečných spotřebitelů.

Společnost Baader Bank uvedla, že v případě úplného zastavení dodávek ruského zemního plynu by německé chemické společnosti přišly až o 7,9 miliardy euro, což je v přepočtu zhruba 196 miliard korun. Tato bankovní instituce pak před několika dny ještě dodala, že mezi nejvíce ohrožené podniky se řadí výrobci petrochemických produktů i hnojiv. Dotknout se to tak může třeba firem Wacker Chemie, BASF, Evonik nebo Covestro. Informoval o tom portál ICIS.

Německo v reakci na snížené dodávky plynu z Ruska muselo minulý týden ve čtvrtek vyhlásit druhý ze tří varovných stupňů plánu pro stav nouze v oblasti zemního plynu. To by v určitém ohledu mohlo umožnit dodavatelům plynu navýšit jeho ceny i v rámci stávajících smluvních vztahů. Vrcholní němečtí politici i velké holdingy tak jsou v očekávání, co přinesou další týdny.

Německo je na dodávkách z Ruska citelně závislé, v roce 2021 pocházelo z Ruska až 55 procent celkového objemu zemního plynu, který byl v této zemi spotřebován.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata