26. 07. 2024
|
emovio.cz logo

Chytré elektroměry se v Německu odkládají. Zvítězili oponentni

Měřák (foto Projekt_Kaffeebart/Pixabay)
Měřák (foto Projekt_Kaffeebart/Pixabay)

Chytré elektroměry a jejich instalace se Německu nejspíše protáhne. Německý úřad pro bezpečnost informací totiž zrušil předpis, který vyžadoval jejich instalaci.

Za změnou stojí i tlak ze strany padesáti energetických společností i mnoha skupin na ochranu německých spotřebitelů, které vůči chytrým elektroměrům a jejich instalaci podaly několik stížností. Plyne to ze zprávy Německého řadu pro bezpečnost informací, která byla zveřejněna na webu regulátora. 

Chytrý elektroměr má průběžně měřit spotřebu energie a tato data v pravidelných intervalech ukládat do své paměti, a to kupříkladu každých patnáct minut, což je oproti běžně užívaným elektroměrům jejich velkou výhodou. Jejich plošné zavádění v praxi je klíčovým předpokladem pro to, aby byly v domácnostech či podnicích postupně zaváděny prvky moderních technologií.

Dotčeným společnostem, které jsou odpovědné za měření v odběrných místech, se nelíbilo, že do tří let by měly vybavit až 10 procent svých určených měřicích míst certifikovanými chytrými elektroměry. Obhájci práv spotřebitelů pak namítali, že by si Němci museli v příštích letech pořídit inteligentní měřič, a to až za 100 eur ročně, pro což momentálně neexistuje žádný právní základ.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata