27. 07. 2024
|
emovio.cz logo

USA navyšují prostředky pro boj se změnami klimatu. Chtějí zachytávat CO2

CO2 (GerdAltmann / Pixabay)
CO2 (GerdAltmann / Pixabay)

Spojené státy pokračují v miliardových investicích do zachytávání škodlivého oxidu uhličitého. Před několika dny totiž tamější ministerstvo pro energetiku ohlásilo další plánované výdaje v této oblasti, které mají přesáhnout hranici dvou miliard dolarů. Peníze na to mají ve Spojených státech najít v rámci Bidenova plánu investic do infrastruktury.

Americké ministerstvo energetiky chce investice směřovat hlavně do průmyslových odvětví a do zajištění rozmístění infrastruktury, díky čemuž bude umožněno dosažení čisté ekonomiky, a tedy hospodářství s nulovými emisemi. Finance mají směřovat i na komercializaci této technologie.

Od ledna loňského roku vydal tamější Úřad pro hospodaření s fosilními palivy a uhlíkem přes 210 milionů dolarů do 45 výzkumných a vývojových projektů, a to i do analýz proveditelnosti. Nyní tak chce v tomto směru pokračovat.

Aktuální návrh naznačuje, že o peníze z programu by mohly žádat takové projekty, u kterých se bude minimální kapacita konečného uložení oxidu uhličitého pohybovat alespoň okolo padesáti milionů tun, a to do třiceti let od zprovoznění. V první fázi by však mohla taková hodnota činit i pouze sto tisíc tun za rok.

Ministerstvo energetiky v USA ale také mimo jiné stanovilo, že z programu budou vyloučeny ty projekty, které oxid uhličitý ukládají za účelem těžby ropy.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata