25. 03. 2024
|
emovio.cz logo

První kompletně autonomní taxíky zahajují provoz v Pekingu

(Kredit: Intel)
(Kredit: Intel)

Čínská technologická společnost Baidu specializující se na vývoj internetových služeb a umělé inteligence spolu s výrobcem autonomních vozidel společností Pony.ai obdržely vůbec první povolení v Číně k poskytování taxi služeb zcela bez řidiče. Tyto první kompletně autonomní taxíky nyní zahajují provoz v Pekingu, informoval server ABC News.

Deset autonomních vozidel bez řidiče za volantem bude nabízet jízdu cestujícím ve vymezené oblasti čínského hlavního města o rozloze 60 km2. Společnost Baidu již v Pekingu i v jiných čínských městech službu autonomních taxíků s názvem Apollo Go provozuje, ale ty musí stále mít za volantem bezpečnostního řidiče.

Povolení udělená společnostem Baidu a Pony.ai jim nyní umožňují nabízet kompletně autonomní jízdy bez bezpečnostního řidiče za volantem, který by v případě nouze převzal řízení. Jiné autonomní taxi dle zákona přítomnost bezpečnostního řidiče vyžadují.

„Inteligentní jízda v Číně tímto oficiálně vstoupila do fáze ‚bez řidiče‘,“ říká ředitel bezpečnostních operací Baidu Wei Dong. „Představuje to také důvěru a schopnost autonomního řízení Baidu orientovat se ve složitém městském provozu a být podroben zkoušce veřejného použití.“

Uživatelé si v Pekingu budou moci přivolat tento kompletně samořídící taxík s pomocí mobilní aplikace Apollo Go, obdobně jako u služby Uber. „V budoucnu budou tato „vozidla bez řidiče“ poskytovat standardizované služby pro cestující na městských komunikacích a stanou se běžnou součástí každodenního života,“ dodává Dong.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata