25. 03. 2024
|
emovio.cz logo

I data mají svou uhlíkovou stopu. A lze ji snižovat

Datové centrum (Jordan Harrison, Unsplash)
Datové centrum (Jordan Harrison, Unsplash)

Denně pracujeme s daty. A ať už pracovně, při studiu nebo ve svém volném čase strávíme mnoho času online. Před očima nám protéká obrovské množství dat a ani si neuvědomujeme, že i ta mají svou uhlíkovou stopu.

Datová centra neboli serverovny samozřejmě pro svůj chod spotřebovávají elektrickou energii. Zároveň se neobejdou bez klimatizace, protože je zde zapotřebí zajistit spolehlivý odvod tepla. A právě zde je příčina, proč i data mají svou uhlíkovou stopu. V rámci snah o uhlíkovou neutralitu však existují projekty moderních kolokačních datových center, která zavádějí nejmodernější technologie s cílem minimalizovat environmentální dopady svého provozu.

V těchto kolokačních centrech si společnosti mohou pronajmout prostor pro svá data, a tedy správu svých serverů takto outsourcovat. Tímto krokem si mohou zajistit přístup k nejmodernějším technologiím, jelikož o modernizaci se nemusí starat z vlastních zdrojů, ale delegují tuto činnost na provozovatele kolokačního centra. Součástí této modernizace je právě i implementace ekologicky šetrných procesů. Ty zahrnují zejména inovace týkající se recyklace odpadního tepla a vody, zadržování studených/horkých uliček a adaptivních řídicích systémů.

Kromě toho mohou společnosti díky moderním kolokačním datovým centrům získat lepší přehled o efektivitě a udržitelnosti svých digitálních operací. Mnohá datová centra nabízejí transparentnost plánů na snížení emisí uhlíku a snížení spotřeby energie, z čehož budou těžit všechny strany hodnotového řetězce. A například provozovatel těchto center Equinix poskytuje zprávu Green Power Report, která pomáhá zákazníkům sledovat pokrok v plnění jejich vlastních cílů v oblasti udržitelnosti.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata