26. 07. 2024
|
emovio.cz logo

Strojové učení může zefektivnit zpracování odpadu ve městech

Odpad (foto Rusty Clark ~ 100K Photos CC BY 2.0)
Odpad (foto Rusty Clark ~ 100K Photos CC BY 2.0)

S rostoucím počtem obyvatel měst a tím pádem také rostoucím množstvím odpadu nabývá na důležitosti odpadové hospodářství. Řešením může být napojení odpadového hospodářství na koncept chytrých měst. Ovšem doposud tyto snahy ne vždy byly úspěšné. Například v Olomouci testovací provoz chytrých košů zrušili kvůli vadným čidlům, která chybně vyhodnocovala data. Technické služby tak „chytré“ koše vysypávaly společně s obyčejnými bez ohledu na to, jak byly naplněné.

Xiangru Chen z University College London však nyní publikovala článek, ve kterém popisuje nový koncept prototypu chytrého odpadového hospodářství, a to za využití strojového učení. Součástí tohoto systému jsou odpadkové koše vhodné jak pro suchý, tak pro mokrý odpad, které jsou vybaveny ultrazvukovými senzory a komunikačním systémem. Prototyp těchto chytrých košů je schopen pomocí strojového učení vytvářet předpovědi, data odesílat na cloudový server a vyhodnocovat nejlepší trasu pro svoz odpadu.

Data se také v reálném čase nahrávají do mobilní aplikace, takže obyvatelé města vědí, jak je koš plný a kdy bude odpad odvezen, což se pozitivně odrazí na jejich kvalitě života ve městě. Vedle toho se zde otevírá prostor pro gamifikaci, tedy využití dat pro hravost a soutěživost. Data z aplikace umožní sledovat, jak se nám daří odpad třídit a jak je v tom obec úspěšná v porovnání s ostatními. Obce pak budou moci koše a pytle na tříděný opad opatřit QR kódy a pomocí systému odměn motivovat občany k zodpovědnějšímu třídění.

Ve výsledku by pak uvedení tohoto systému do praxe znamenalo nejen popularizaci třídění odpadu a jeho efektivnější svoz, ale také úsporu na pohonných hmotách pro vozidla technických služeb, protože ta by vyjížděla jen na místa, kde je svoz skutečně potřeba, přičemž aplikace jim naplánuje tu nejefektivnější cestu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata