29. 03. 2024
|
emovio.cz logo

České firmy při dostavbě Dukovan rozhodně chceme, říká ministr Havlíček

(foto: Škoda JS)
(foto: Škoda JS)

O přípravě výstavby dalšího bloku jaderné elektrárny v Dukovanech a zapojení českého průmyslu do stavebních prací jednali zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Aliance české energetiky (Czech Power Industry Alliance – CPIA). Během setkání se shodli na jednoznačné podpoře zapojení co nejvíce českých firem do tohoto projektu.

„Pro rozvoj jaderné energetiky, který nás po ukončení spalování uhlí v České republice nevyhnutelně čeká, je nezbytné, aby si český průmysl zachoval vysoké kompetence v co nejširším spektru odborností souvisejících s jadernou energetikou,“ řekl vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) a dodal: „K tomu je nutné mít dostatečný počet zakázek do doby zahájení výstavby nového jaderného zdroje v Dukovanech a následně dosáhnout maximálně možného zapojení během výstavby.“

MPO od samého začátku přípravy projektu nového jaderného zdroje v Dukovanech zástupce českého průmyslu podporuje a zdůrazňuje význam domácí lokalizace prací na zaměstnanost, vědu a školství a také celkový makroekonomický přínos.

„Aktualizovali jsme přehled českých dodavatelů v oblasti jaderné energetiky, podporujeme české firmy jak ve vztahu k výstavbě nových jaderných zdrojů v ČR, tak v jejich exportních aktivitách. Zároveň oceňujeme další připravované kroky Aliance české energetiky či například aktivity Svazu podnikatelů ve stavebnictví,“ doplnil náměstek ministra průmyslu a obchodu pro jadernou energetiku Tomáš Ehler.

Představitelé ministerstva a aliance se zabývali také bezpečnostním hodnocením uchazečů, navazujícím plánovaným vyhlášením výběrového řízení, projednáváním návrhu zákona o opatřeních k přechodu ČR k nízkouhlíkové energetice v Parlamentu ČR či jednáním MPO s uchazeči o výstavbu nového jaderného zdroje v lokalitě Dukovany. Zástupci aliance informovali o jednáních s uchazeči, možnostech zapojení do dodavatelských řetězců a rovněž představili takzvanou Road map českého průmyslu.

„Jedná se o výčet dodávek a služeb, které mohou české firmy nabídnout jako potenciální subdodavatelé. Výčet byl proveden po jednotlivých technologických celcích, tj. jaderný ostrov, turbínový ostrov, pomocné provozy, systémy kontroly a řízení, elektrické systémy, ostatní systémy a zařízení a stavební části,“ vysvětlil výkonný ředitel Aliance české energetiky Josef Perlík.

Alianci české energetiky tvoří 10 strojírenských firem s celkem více než 4 500 zaměstnanci. Jsou mezi nimi například firmy Doosan Škoda Power, Škoda JS, I&C Energo, ZAT nebo Sigma Group. Tyto firmy se sdružily do neexkluzivního společenství, aby posílily svou pozici v tendrech na zajištění dodávek a služeb především v oblasti výstavby a údržby jaderných elektráren v České republice i zahraničí.

Vláda již v polovině dubna oznámila, že Česká republika se v reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 rozhodla nepřizvat do tendru ruskou společnost Rosatom. Vláda rovněž schválila usnesení, že tzv. bezpečnostní dotazník bude zaslán pouze zájemcům z Francie, Jižní Koreje a USA, tedy firmám EDF, KHNP a Westinghouse. Již dříve byla ze seznamu zájemců vyřazena čínská firma CGN.

Rozhodnutí vlády v červnu stvrdil parlament, který odsouhlasil návrh vyloučit ze seznamu uchazečů o dostavbu Dukovan čínské a ruské firmy. K dostavbě lze podle parlamentního rozhodnutí využít pouze technologie od dodavatelů ze států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách. ČEZu pak byla odeslána finální podoba bezpečnostního dotazníku. ČEZ by měl dotazník neprodleně rozeslat uchazečům o zakázku.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata