27. 07. 2024
|
emovio.cz logo

Německý ministr financí bojuje za jádro

Jaderná elektrárna Dukovany (Foto: ČEZ)
Jaderná elektrárna Dukovany (Foto: ČEZ)

Těma jaderné energetiky bylo v sousedním Německu dlouhou dobu úplně tabu. V souvislosti s nynější energetickou krizí se ale situace u této jedné z největších zemí Evropské unie začíná pomalu měnit. Nyní ke změně postoje k jaderné energetice vyzývá i německý ministr financí Christian Lindner, který je šéfem vládních svobodných demokratů (FDP).

Lindner pro deník Bild uvedl, že Němci kvůli současným problémům ještě diskuzi o případném skutečném odstoupení od jaderné energetiky očekávají. Podporu by mohl najít třeba mezi zákonodárci konzervativní strany CDU/CSU, která je v Německu momentálně největší opoziční stranou.

„Německo nesmí zavírat oči před debatou, která se vede po celém světě. Doporučuji bez předsudků předložit na jednací stůl všechny argumenty,“ řekl pro deník Bild německý ministr financí s tím, že by se investice do německého jádra podle něj tedy vyplatily.

Podobný pohled na věc má i současný bavorský premiér Markus Söder, který je nyní v čele Křesťansko-sociální unie. Ten by nechal německé jaderné elektrárny v provozu aspoň do roku 2024. Sloužit by podle něj měly hlavně jako bezpečnostní rezerva.

Německo se rozhodlo jít cestou bez jaderné energetiky už v roce 2011. Tehdy tento přístup schválila kancléřka Merkelová. Od té doby dochází k postupnému omezování jaderné sítě a poslední tři momentálně činné jaderné zdroje má Německo odstavit na konci roku 2022. 

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata