27. 07. 2024
|
emovio.cz logo

Nová elektrická Škoda Enyaq má ambice prosadit se na západních trzích

Škoda Enyaq iV (foto Škoda)
Škoda Enyaq iV (foto Škoda)

Škoda Auto začala ve svých showroomech oficiálně nabízet elektrické SUV Škoda Enyaq iV. Jde o první sériový model mladoboleslavské automobilky, který vychází z modulární platformy pro elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen, nemá tedy předobraz ve voze se spalovacím motorem. „S tímto modelem zahajujeme ve společnosti Škoda Auto éru elektromobility,“ komentoval tuto událost člen představenstva Škody Auto Martin Jahn.

Toto sportovní SUV se již může pochlubit i úspěchy na mezinárodním poli. V bezpečnostním testu sdružení European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) získalo pět hvězdiček, tedy nejvyšší hodnocení. Za svůj design vůz obdržel prestižní ocenění Red Dot Award.

Osobitost designu vozu ENYAQ iV vyjadřují především vyvážené proporce, skulpturální tvary a výrazná maska chladiče. Na přání zákazníka může být vůz vybaven i speciální maskou Crystal Face, která se skládá ze 131 LED diod. Ty masku chladiče osvětlují a umocňují tak její zajímavý vzhled. Maska Crystal Face rovněž vytváří jedinečný efekt v kombinaci s animovanou funkcí Coming/Leaving Home. K originalitě elektromobilu přispívají také dynamická směrová světla na zádi.

Škoda Enyaq iV (foto Škoda)
Škoda Enyaq iV (foto Škoda)

Interiér modelu ENYAQ iV nabízí posádce nadstandardní komfort. Při jeho navrhování byl hlavní inspirací svět moderního bydlení. Varianta Loft navozuje pocit rodinného bydlení, varianta Lodge zase klade důraz na udržitelné materiály. Interiér Lounge je pak v každém ohledu výrazem luxusu a exkluzivity. Ve střední části palubní desky se nachází 13” (s úhlopříčkou 33 cm) displej infotainmentu včetně head-up displeje s rozšířenou realitou a dálkově ovládané parkování pomocí aplikace MyŠkoda. Velmi přehledný virtuální kokpit nabízí čtyři režimy zobrazení a jeho ovládání z volantu je snadné a intutitivní.

I bezpečnostní prvky tohoto elektromobilu jsou nadstandardní. ENYAQ iV může být vybaven až devíti airbagy včetně centrálního airbagu mezi předními sedadly a komplexní ochranou cestujících Proactive Occupant Protection. Četné moderní asistenční systémy v mnoha situacích varují řidiče před možnou kolizí a dokonce aktivně pomáhají předcházet jí nebo minimalizovat její následky. Mezi tyto systémy patří například Front Assist s prediktivní ochranou chodců a cyklistů, asistent změny jízdního pruhu (Side Assist) včetně asistenta parkování (Rear Traffic Alert).

Dále je ve výbavě antikolizní asistent, asistent při odbočování a funkce varování při vystupování z vozu. Travel Assist řidiči aktivně pomáhá s řízením v podélném a příčném směru a vedle adaptivního tempomatu (ACC) rovněž zahrnuje adaptivní vedení v pruhu s detekcí práce na silnici, asistenta při jízdě v kolonách a také nouzového asistenta (Emergency Assist). Na přání je pro model ENYAQ iV k dispozici i head-up displej, ve kterém Škoda poprvé využívá rozšířenou realitu, a full LED Matrix světlomety.

Vůz se prodává ve variantách s pohonem zadních nebo všech čtyř kol a se dvěma typy baterie – s kapacitou 62 a 82 kilowatthodin. Výrobce uvádí, že dojezd vozu na jedno nabití může činit až 520 kilometrů. Maximální rychlost nejvyšší verze vozu je 180 km/h. Cena vozu začíná na 1,2 milionu Kč. Automobilka očekává, že se toto elektrické SUV prosadí nejen na českém, ale i na západoevropském trhu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata