25. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Nové značení pro elektromobily a nabíjecí stanice v EU

Dobíjení elektromobilu (foto Ivan Radic)
Dobíjení elektromobilu (foto Ivan Radic)

Od 20. března dostala evropská nabíjecí infrastruktura nové označení. Takzvané „jednotné identifikátory“ dostanou nabíjecí stanice, konektory a zásuvky vozidel s elektrickým pohonem. Označení je jak slovní, tak grafické v podobě šestiúhelníků s různými slovy.

Na vozidlech budou bílé/stříbrné písmena na černém pozadí s bílým/stříbrným obrysem, na nabíjecí stanici bude černé písmeno na bílém/stříbrném pozadí s černým obrysem. Kompletní přehled najdete v PDF na stránkách fuel-identifiers.eu. (Starší vozidla ani domácí nabíjecí stanice být těmito identifikátory označeny nemusí.)

Pro nabíjení střídavým proudem se používá označení Typ 1 až Typ 3. Jak upozornil server iDnes.cz typ 1 je japonské Yazaki, které na nových modelech není příliš k nalezení. Šestiúhelníky tohoto typu mají v názvu písmeno B. Pod názvem Typ 2 se skrývá systém Mennekes, který je prakticky výhradním standardem nabíjení elektromobilů střídavým proudem. Hexagony mají označení C. Typy 3-A a 3-C se v Čechách nevyskytují, označení mají každopádně D a E.

Jednotné evropské identifikátory pro dobíjení střídavým proudem
Jednotné evropské identifikátory pro dobíjení střídavým proudem (foto fuel-identifiers.eu)

Nabíječky na stejnosměrný proud jsou označeny písmeny K až O. Rozšířené standardy jsou v této oblasti v podstatě pouze dva: CCS2/Combo2, který je v Evropě nejběžnější, a typ známý jako Chademo. Nové značení nabíječek tyto dva typy rozděluje na dvě podskupiny podle toho, s jakým maximálním napětím pracují.

Jednotné evropské identifikátory pro dobíjení stejnosměrným proudem
Jednotné evropské identifikátory pro dobíjení stejnosměrným proudem (foto fuel-identifiers.eu)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata