Německo má místo pro nové větrné elektrárny, ukazuje studie

Větrná elektrárna (PeterDargatz / Pixabay)
Větrná elektrárna (PeterDargatz / Pixabay)

Nedávná studie v Německu ukázala, že země má dostatek volné plochy pro dosažení ohlášených vládních cílů v oblasti větrných elektráren. Německá vláda totiž před časem představila plán, ve kterém počítá s využitím dvou procent plochy státu pro větrné elektrárny.

Studie navázala na tu z roku 2011 a rozdělila možné lokality pro výstavbu větrných elektráren celkově do šesti základních skupin, a to z hlediska využitelnosti takové plochy pro výstavbu. Kromě toho chce vláda v Německu navýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na hrubé spotřebě elektřiny až na 80 procent do roku 2030. Ještě loni to ale bylo pouze 42 procent.

„Asi čtvrtinu plochy Německa tvoří oblasti, kde nespatřujeme větší rizika pro výstavbu nových větrných elektráren,“ uvedl expert na tuto problematiku Carten Pape z Fraunhoferova institutu, který studii zpracoval pro německou větrnou asociaci (BWE) i firmu Bosch & Partner.

Německá vláda kvůli plánovaným změnám v energetické politice chce pozměnit plánovací a schvalovací postupy, díky čemuž by se mohl celý proces stavby větrných elektráren urychlit. Novinky se mají týkat hlavně realizace větrných elektráren v německé pevninské oblasti.

Do konce roku 2020 bylo na území Německa vymezeno jen zhruba osm deseti celkové plochy, kde mohly větrné elektrárny do budoucna stát, a i proto byla studie vypracována. Mezi důvody se řadily třeba podmínky v oblasti minimální vzdálenosti od obydlí, nebo třeba regule leteckých úřadů.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata