25. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Z transformace světové energetiky může profitovat Kanada. Díky velkým zdrojům

Cinvaldit z Cínovce, tedy surovina s obsahem lithia
Cinvaldit z Cínovce, tedy surovina s obsahem lithia (kredit: Marie Čcheidzeová / CC 4.0)

Mezi nejperspektivnější země z pohledu možných zdrojů pro transformaci světové energetiky patří Kanada. Má totiž obrovské nerostné bohatství i velký podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektrické energie.

Rusko-ukrajinský válečný konflikt vyvolal mezi odborníky otázku, jak to do budoucna bude dál v případě dodavatelských řetězců u kovů, které je nutné užít pro transformaci světové energetiky.

Analytici z agentury BloombergNEF uvedli, že jeden z největších přínosů se dá v dohledné době čekat u Kanady. Ta je svou polohou mimo jiné velmi blízko Spojeným státům americkým, a tedy jednomu z největších a zároveň nejhladovějších trhů na světě. I díky těmto logistickým důvodům tak může být kanadská role v oblasti transformace světové energetiky do budoucna velmi důležitá a jen těžko nahraditelná.

Odborníci z BloombergNEF se tématem dostupnosti zdrojů zaobírali na nedávné konferenci v Torontu, kde se potkali mimo jiné se zástupci těžařského sektoru. Na jednání dorazili mimo jiné i producenti důležitých kovů a mezi důležitá témata se řadila právě postupná dekarbonizace světové ekonomiky.

„Mezi hlavní témata, která jsme v Torontu se zástupci některých podniků řešili, se řadila i otázka možného nedostatku kovů. V blízké budoucnosti totiž čekáme obrovský nárůst poptávky po vybraných komoditách, jako je nikl, lithium nebo měď, uvedli analytici portálu BloombergNEF.

Bude to drahé

Všichni zúčastnění se při nedávných jednáních v Torontu mimo jiné také shodli, že mezi další důležité výzvy k řešení se budou řadit i vysoké investiční výdaje a rovněž náročné regulatorní požadavky při budování možných nových dolů.

„V současné době je patrné, že pro vybudování případného dolu se extrémním způsobem navyšují provozní náklady, a to kvůli velké inflaci. Roli však také mají nejrůznější omezení v případě dodavatelů, které také celý proces ohrožují. Důvodů, proč těžební náklady v poslední době rostou, je mnoho. Řadí se sem také stoupající osobní náklady, náklady na elektřinu i další paliva,“ dodala ve své analýze BNEF.

Kanada jako vítěz?

Tím se však může značně otevřít prostor pro Kanadu, která je podle odborníků jednou z nejvíce perspektivnější zemí na světě z pohledu dodávek kovů, jež jsou pro transformaci světové energetiky potřebné.

Kanadské situaci zároveň nahrává fakt, že v současnosti Kanada ještě příliš využívaná není. Její obrovskou výhodou je podle analytiků z BloombergNEF také to, že kanadská těžba může být díky velkému tamějšímu rozmachu vodních elektráren také udržitelná.

„Díky tomuto faktu je právě Kanada environmentálně zcela vhodnou lokalitou pro investice, a to zejména právě v oblasti energeticky náročného zpracování kovů,“ uvedli experti z BNEF.

Kanada se v blízké době může podle odborníků dočkat i toho, že díky svým možnostem se stane jedním z největších trhů pro elektromobily na světě. Do roku 2040 by tam podle současných odhadů mohlo být v provozu asi 14 milionů elektromobilů. Těmito čísly by však mohly konkurovat i nedalekým Spojeným státům americkým.

Transformace energetiky je v poslední době velkým tématem i pro řadu evropských politiků. Před pár dny se k tomu vyjádřila i německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková (za Zelené).

Po jednání s ministrem zahraničí Janem Lipavským (za Piráty) ke konci letošního července hovořila Baerbocková o výzvě, kterou znamenají změny v dodávkách plynu z Ruska, pro energetiku i pro boj s klimatickou změnou. Zajištění energiemi a transformace na nové zdroje je podle Baerbockové hlavním úkolem, který před evropskými politiky v současné době stojí.

Vydělat na transformaci může i Česko

Zdroje důležitých vzácných kovů jsou také třeba v České republice. Ložisko rudy, která obsahuje kov důležitý pro výrobu baterií, se nachází na Cínovci na Teplicku v Krušných horách. Dvě třetiny zásob jsou na české straně, třetina na německé straně.

Na Cínovci jsou zhruba tři procenta známých světových zásob lithia, jehož cena v posledním roce roste. V současném plánu projektu těžby lithia společnosti Geomet, ve které má polostátní ČEZ majoritní podíl, se počítá se začátkem těžby v roce 2025. Na Cínovci se počítá s hlubinnou těžbou, ruda se má drtit přímo v dole. O tom, kde bude zpracovatelský závod, rozhodnuto není.

Samosprávy v těsném sousedství Cínovce jsou těžbě nakloněny. Nesouhlas vyjádřilo město Krupka na Teplicku, které je zapsáno s dalšími hornickými památkami na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví (UNESCO).

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata