26. 07. 2024
|
emovio.cz logo

V evropských městech se dobře žije, v jiných ohledech ovšem zaostávají

New York (Robert Bye, Unspash)
New York (Robert Bye, Unspash)

Savills Resilient Cities Index hodnotí 500 měst z celého světa ve čtyřech kritériích, kterými je stav realitního trhu, síla ekonomiky a technologická a environmentální pokrokovost. Výsledkem je žebříček měst, která mají největší potenciál adaptovat se na ekonomické a environmentální výzvy současnosti.

V případě realitního trhu si index všímá, jak je velký, likvidní, jaký je na něm poměr domácích a zahraničních investorů, a jak silná jsou zde vlastnická práva. V tomto ohledu se na prvních třech místech umístila americká města, kde první místo obsadilo Los Angeles, následované New Yorkem a Dallasem.

Pokud jde o ekonomickou sílu, větší a rostoucí populace společně s vyšším a rostoucín HDP podporují ekonomickou odolnost. Důležitá je však také ekonomická rozmanitost a nízká míra rizika. V tomto kritériu se na první místě umístilo japonské Tokyo, následované New Yorkem a čínským Shenzhenem.

Další kritérium hodnotí, do jaké míry je ekonomika daného města postavená na znalostech a technologiích. Nejlépe jsou zde hodnocena ta města, která jsou schopna adaptovat nové technologie, vytváří podporující prostředí pro pracovníky v high-tech průmyslu, sídlí v nich prestižní univerzity, žije zde mladá populace pracovníků, přitahují investiční kapitál a produkují inovativní patenty. Zde se na prvním místě umístil jihokorejský Soul, druhé místo obsadil Londýn a třetí New York.

Posledním ze čtveřice kritérií je přístup vedení města k environmentální a sociální udržitelnosti. V rámci tohoto kritéria jsou města hodnoceny na základě faktorů, jako jsou uhlíkové emise v přepočtu na obyvatele, spotřeba obnovitelných zdrojů energie, potravinová bezpečnost, rovná demokratická práva a právní stát. Jako nejlépe hodnocený v tomto kritériu vyšel Reykjavik na Islandu, další dvě místa obsadila norská města, konkrétně Oslo a Bergen.

Právě v tomto kritériu byla evropská města obecně nejúspěšnější, v top 10 obsadila 8 míst. V případě realitního trhu to byla pouze dvě místa, v ekonomické síle jedno a v případě technologické ho pokroku také jedno. Z řebříčku tak jasně vyplývá, kde jsou evropské silné stránky, ale na čem je potřeba zapracovat.

Pro úplnost je na místě dodat, že celkové první místo obsadil New York, druhý byl Londýn a třetí Los Angeles.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata