24. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Vědění starověkých civilizací může sloužit jako návod pro budování udržitelných měst

Hliněné budovy (Khadeeja Yasser, Unsplash)
Hliněné budovy (Khadeeja Yasser, Unsplash)

Starověké stavby z „bahna“ mohou být inspirací pro moderní architekturu. Tyto hliněné stavby dodnes neztratily svou přitažlivost, jsou dobře izolované, udržitelné a přizpůsobitelné modernímu využití.

Stavby staré tisíce let nám ukazují, jak je možné v létě udržovat uvnitř budovy chlad a v zimě teplo. „Stěny přes den shromažďují teplo ze slunečního záření a v noci ho uvolňují. Teplota nekolísá, je vždy na příjemné úrovni,“ říká Pamela Jerome, americká architektka a prezidentka architektonického studia Architectural Preservation Studio.

Architekti po celém světě oživují stavění ze surové hlíny, protože se snaží stavět udržitelné budovy, které jsou schopné odolat extrémním povětrnostním jevům, jako jsou bleskové povodně a intenzivní vedra.

Vedle schopnosti udržovat pro své obyvatele příjemnou teplotu, přináší stavby inspirované starověkou architekturou, ještě další environmentální výhodu.  Současné stavebnictví se na celosvětových emisích oxidu uhličitého podílí z 38 %. A stavby z betonu mají na těchto emisích 7% podíl, což je více než letecký průmysl.

Podle autorů je proto zapotřebí zamýšlet se nad tím, jak beton nahradit na výrobů méně náročnými materiály. A právě bláto by mohlo být dokonalou alternativou betonu. Podle australské architektky Anny Heringer je to jediný materiál, který můžeme recyklovat tak často, jak chceme, aniž bychom životní prostředí zatížili spotřebou energie. Podle ní je bahno šampionem udržitelné výstavby.

Nadšení z bahenních staveb je však také nezbytné držet v udržitelných mezích. Jak upozorňuje Marchand, profesor sociální antropologie, při používání bahna pro výstavbu je zapotřebí myslet i na dostupnost půdy pro pěstování plodin, jejíž potřeba bude dál narůstat.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata