27. 07. 2024
|
emovio.cz logo

Rusko by mělo stavět každý rok nový jaderný blok

Pátý a šestý blok Leningradské jaderné eletrkrárny
Pátý a šestý blok Leningradské jaderné eletrkrárny, kde se staví dva reaktory VVER-1200. (kredit Rosatom)

Rusko v posledních letech sází na export technologií pro jadernou energetik. A to nejen jako jedenz mála úspěšných hi-tech produktů, které země vyváží, ale také do značné míry jako nástroj diplomatický.

Cíle ovšem nejsou pouze zahraniční – jaderná energetika má také Rusku sloužit k pokrytí značné části domácí spotřeby. Což by mělo mimo jiné umožnit zvýšení exportů fosilních paliv, které by se jinak v Rusku spotřebovali, a také se samozřejmě pomoci jaderný průmyslu v chodu. V odvětví se tak budou hromadit zkušenosti a výrobní, které zase na oplátku umožní levněji a spolehlivěji plnit dodávky zahraniční.

Rozšiřování ruské flotily jaderných civilních reaktorů a nahrazování dosluhujícíh zařízení je ovšem poměrně veliký úkol. Vladimír Putin určil, že v roce 2045 má „jádro“ pokrývat 25 procent elektrické spotřeby země. Není to cíl příliš ambiciózní, protože v tuto chvíli je spotřeba pokryta jadernými zdroji z cca 20,3 %. Ale musí se počítat s tím, že velká část ruských reaktorů v tomto období bude muset být odstavena a místo se nich postavit nové.

Ve skutečnosti jde tedy o poměrně ambiciózní plán výstavby, který na světě překonává jen program čínský (Čína má ale již dnes mnohem větší ekonomické možnosti než Rusko). Ruská státní společnost Rosatom oznámila, že realizace rozhodnutí bude vyžadovat výstavbu 24 nových jaderných bloků, tedy zhruba jeden blok každý rok.

To nebude pro firmu triviální úkol. Už v tuto chvíli má podle informací z průmyslu poměrně velké problémy splnit své závazky v zemích, které mají jednotky od Rosatomu objednané (Maďarsko, Egypt a další). Má údajně značné problémy pokrýt projekty personálně, protože zkušených odborníků není k dispozici dost. Což tedy není problém ani zdaleka jen ruký. Dodejme ovšem, že robustní a skutečně udržitelný program výstavby dalších bloků by tento problém časem mohl vyřešit.

V zemi je přitom k začátku roku 2021 v provozu 11 jaderných elektráren, a to včetně výkonem malé plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov. Celkem je v provozu 37 jaderných bloků s celkovým instalovaným elektrickým výkonem 29,4 GWe.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata