MŽP podpoří pět desítek fotovoltaických elektráren. Má jít o impuls k energetické soběstačnosti

(Foto: Jeroen van de Water / Unsplash)

Ministerstvo životního prostředí rozhodlo o udělení finanční podpory prvním pěti desítkám projektů větších solárních elektráren. Finance poplynou z Modernizačního fondu, který bude v oblasti zvyšování podílu čisté elektřiny podporovat nepalivové zdroje, typicky právě fotovoltaické elektrárny na střechách i neúrodných půdách, větrné elektrárny nebo malé vodní elektrárny.

Modernizační fond je nástrojem, který definuje evropská legislativa jako nástroj k dekarbonizaci. Prostředky čerpá z monetizace dvou procent celkového počtu emisních povolenek na období 2021–2030, 50 procent získává z tzv. solidárních povolenek a zároveň z derogace povolenek. Pro Českou republiku bude při současných cenách emisních povolenek dostupná částka přibližně 120 až 150 miliard Kč. Z fondu bude možné čerpat následujících 10 let.

„Pokud chceme Česko zbavit závislosti na spalování uhlí, potřebujeme restartovat rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Posvěcení prvních projektů podpořených v Modernizačním fondu je nejzásadnějším impulsem pro dekarbonizaci domácí energetiky za poslední roky. Právě solární energetika je klíčem k zajištění levné a čisté energie do budoucna. Přínosem je nyní i fakt, že za energii slunce nemusíme posílat peníze do Ruska,“ komentoval krok ministerstva Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Budování fotovoltaických elektráren na brownfieldech, výsypkách nebo plochách bývalých dolů je nejdostupnějším řešením pro naplnění klimatických závazků České republiky. Potvrzují to i nedávno provedené kalkulace společnosti Deloitte. Svaz moderní energetiky v minulosti upozornil na to, že rozvoj solární energetiky by Česku přinesl potřebný impuls v rámci restartu ekonomiky. Podle studie, kterou zpracovali konzultanti společnosti Deloitte pro Svaz moderní energetiky, lze v Česku vybudovat až 7 500 megawattů nových solárních elektráren do roku 2030. Zároveň by zvýšení podílu obnovitelných zdrojů v elektroenergetice přineslo až 33 000 pracovních míst a růst HDP až o 7 procent.

Svaz moderní energetiky současně upozorňuje, že vláda Petra Fialy může dát ještě silnější impuls pro rozvoj obnovitelných zdrojů, a to zařazením fotovoltaiky také mezi zdroje, které se budou moci ucházet o provozní podporu v tzv. aukcích. Ty nyní připravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, avšak právě pro solární elektrárny navrhuje na příští roky čistou nulu. Aukční podpora je přitom model podpory úspěšně vyzkoušený v zahraniční. Využívají jej na podporu fotovoltaiky například v Německu, Polsku nebo Maďarsku.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata