28. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Video: Jak vypadá jízda taxíkem bez taxíkáře od rozjezdu až do cíle

Jaguar I-Pace s vybavením pro autonomní jízdu společnosti Waymo (foto Waymo)
Jaguar I-Pace s vybavením pro autonomní jízdu společnosti Waymo (foto Waymo)

Jak si dnes vedou samořídící auta na rušných městských ulicích? To ukazuje video uživatele „robotaxíku“ Waymo ze San Francisca.

V kalifornském san Franciscu probíhá souboj o budoucnost autonomních vozů. Společnosti Cruise a Waymo soutěží kdo první spustí plnohodnotnou autonomní auto taxislužbu. Žádné to zatím úplně nepodařilo, zcela bez omezení zatím jezdit nemohou, jejich auta bez řidičů je přesto již na ulicích běžně vidět.

Vozy obou společností se pohybují po silnicích San Francisca v poněkud odlišných režimech. Waymo se rozhodlo pro spíše konzervativnější přístup. Jeho robotické taxíky mohou používat pouze vybraní uživatelé a zaměstnanci firmy. Vozy jezdí pouze v určité čísti města, kde jsou vybraným „zákazníkům“ k dispozici celodenně.

Jak jízda takovým autonomním taxíkem vypadá, se můžete podívat na následujícím videu. Zveřejnil ho jeden ze zaměstnanců společnosti Waymo na YouTube, v Česku na něj jako první upozornil server autonomne.cz. Tak něco je zhruba osmiminutovou jízdu na úseku dlouhém tři kilometry v části San Francisca.

Vůz si s běžným provozem dokáže poradit bez velkých problémů. Největší překážkou v nasazování autonomních vozů je ovšem výskyt mimořádných událostí na silnicích, na které jeho řídící systém lze těžko natrénovat i při velmi vysokém počtu najetých kilometrů. Ať už jde o kilometry ujeté na reálných silnicích nebo v simulátoru.

Auta jsou vybavena složitým samořídícím systémem, který se rozhoduje na základě tří hlavních typů senzorů: optických kamer, lidarů a radarů. Množné číslo je v tomto případě správně, každý vůz je vybaven několika zařízeními daného typu. Údajně umožňují identifikaci jiných aut či chodců na vzdálenost až 500 metrů.

My do toho šlápneme

Zatímco Waymo postupuje spíše pomalu a své služby zpřístupňuje zákazníkům postupně, jeho sanfranciský konkurent Cruise zvolil výrazně agresivnější přístup.

Společnost v roce 2020 získala povolení k provozování v automobilních vozidel bez operátora na ulicích. Brzy se v nich objevily vozy Chevrolet Bolt ve firemních barvách. V červnu 2021 si pak službu mohla poprvé vyzkoušela také veřejnost.

Z bezpečnostních důvodů byly jízdy umožněny pouze večer a v noci, konkrétně mezi desátou hodinou a šestou hodinou ranní. Důvod je asi každému zřejmý, bylo to v době, kdy silnice nejsou tolik vytížené jako během dne. Maximální rychlost vozů je také omezena na zhruba 50 kilometrů v hodině.

Skutečný provoz ovšem nebyl úplně bezproblémový. Ne všechny možné situace se dařilo předvídat. Jeden vůz například zastavila policie, protože nemělo zapnutá světla. Policisté byli ovšem vůči autonomnímu vozidlu poněkud bezradní. Neměli se totiž jak spojit s provozovatelem vozidla, například některým z operátorů v dispečinku služby. Co se bude dít, když vůz zastaví police, autoři zcela nedomysleli.

V dalším případě pak autonomní taxík zablokoval hasičské auto. To na cestě k zásahu objíždělo na okraji silnice stojící popelářské vozidlo, když v opačném směru jelo autonomní vozidlo firmy Cruise. „Robotaxík“ sice zastavil, aby umožnilo hasičům překážku objet, ovšem v místě, kde neměli hasiči na manévr dost místa. Autonomní vozidlo přitom zůstalo stát a necouvlo. Situaci vyřešil až řidič popelářského vozu, který skončil svou práci a uvolnil cestu.

Už několikrát se také stalo, že vozy firmy Cruise „zamrzly“ na silnici a de facto zablokovaly provoz. V prvním podobném zaznamenaném případě tomu došlo v místech, kde probíhaly práce na silnici. V místě zúžení vozidlo zastavilo před přechodem a dalších pět minutu se nepohnulo z místa. Tím samozřejmě zcela zablokovalo provoz.

Hromadná stávka

Na začátku července se pak podobná událost opakovala ve větším měřítku. Na jediné křižovatce zůstalo stát hned několik autonomních vozů (údajně až osm). Na nezvyklou půlnoční dopravní situaci upozornil jako první uživatel diskuzního webu Reddit s přezdívkou Seansinha. Podle svědku vozidla blokovala vozovku, dokud si pro ně nepřijeli operátoři společnosti, kteří je odvezli ručně.

Mluvčí společnosti Cruise Drew Pusateri v prohlášení poskytnutém serveru TechCrunch události sice přiznal, ovšem neposkytl žádné jasné vysvětlení. Na první pohled se zdá ovšem pravděpodobné, že šlo o důsledek chyby či nedokonalosti softwaru distribuovaného mezi všechny vozy společnosti, ne vadu jednoho jediného kusu.

Ještě nepříjemnější události pro firmu bylo odhalení existence dopisu, který neznámý „whistleblower“ z firmy zastala kalifornským úřadům. Byl doručen zhruba dva týdny předtím, než úřady službě schválily možnost provozování komerční služby, a jeho obsah dává podnět k otázce, zda vůbec měla služba povolení dostat.

Zatím neznámý zaměstnanec Cruise v něm popisuje mimo jiné obavy zaměstnanců ze spuštění služby. Podle něj k nečekanému shlukování vozidel na silnicích (interně „incident vyžadující zásah“), dochází pravidelně. Obvykle se je daří vyřešit operátorům na dálku, nicméně to tak není vždy.

Podle dopisu ve firmě také panují „velmi chaotické podmínky“. Minimálně jeden zdokumentovaný bezpečnostní problém se dlouhé měsíce vůbec neřešil. V jiných případech se k zaměstnancům řešícím právě otázky bezpečnosti provozu vozidla vůbec nedostaly informace o nezvyklých silničních incidentech.

Po zaslání stížnosti se tak o startup Cruise začali zajímat státní regulační úřady spolu s Národním úřadem pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA). Zároveň také celá situace zajímá vlastní představenstvo společnosti Cruise, které se bojí o pověst společnosti.

Známky pro samořidiče

Je jasné, že auta se ještě nějakou dobu neobejdou na silnicích bez lidské pomoci a dozoru. Jejich dospívání k samostatnosti se dnes nejčastěji hodnotí známkováním, které připravila mezinárodní skupina odborníků na automobilovou techniku SAE. Samořídící auta podle se známkují přesně opačně než děti v českých školách: známka 1 je vyhrazena pro ty, co umí nejméně, známka 5 je určena pro ty nejlepší. (Což je stejně jako v Estonsku či Turecku, pro zajímavost.)

1: PODPORA ŘIDIČE

To je vůz, který řidiči pomáhá. Příkladem může být tempomat, který sám udržuje rychlost a odstup od vpředu jedoucího vozidla. Počítač v autě může mírně zasahovat do řízení na základě aktuální jízdní situace, konkrétně zrychlovat, zpomalovat, lehce zatáčet. Ovšem auto může vykonávat vždy jen jednu funkci, nikoli je kombinovat.

2: ČÁSTEČNÁ AUTOMATIZACE

Tomuto stupni se přezdívá „nohy z pedálů, oči na silnici“. Takový systém dokáže v podstatě totéž co „jednička“, ovšem může zkombinovat několik činností najednou. Dokáže samo zároveň například zrychlovat a točit volantem. Řidič ale doslova nemůže spustit oči ze silnice, musí být vždy připraven okamžitě převzít řízení. Dobrý příkladem je systém automatického parkování.

3: PODMÍNĚNÁ AUTOMATIZACE

Na úrovni 3 už může počítač za určitých okolností úplně převzít kontrolu nad vozem. Nezvládne žádné složité situace, ale dokáže si poradit například na široké dálnici s dobře vyznačenými jízdními pruhy. Řidič nemusí mít ruce na volant, a ani nemusí sledovat silnici, ale stále musí být připraven na upozornění systému převzít řízení. Autopilot při jízdě po dálnici automaticky zrychluje, řídí, brzdí, a dokonce se i vyhýbá.

4: VYSOKÁ AUTOMATIZACE

Situace je přesně opačná než v případě stupně 3. Auto se většinou řídí samo, člověk musí zasáhnout pouze občas. Například, pokud je velmi špatné počasí, husté sněžení apod. Důležité je, že auto si umí poradit i v případě, kdy vyzve člověka k převzetí řízení, ale ten nereaguje. Samo pak bezpečně zastaví.

5: PLNÁ AUTOMATIZACE

Stroj zvládá úplně všechny situace, volant není vůbec potřeba. Člověk jen nasedne a dá vědět, kam chce jet.

(úvodní foto: Jaguar I-Pace vybavený senzorickou soupravou pro autonomní řízení společnosti Waymo; autor foto Waymo)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata