27. 07. 2024
|
emovio.cz logo

EU chce být bateriovou dvojkou již v roce 2025

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič v Evropském parlamentu v roce 2014 (kredit EP)

Evropa je na dobré cestě, aby se v roce 2025 stala druhým největším výrobcem bateriových článků na světě po Číně. V oboru mělo v příštích několika letech najít práci až 4 miliony lidí. Alespň tak to řekl před novináři v březnu 2021 řekl místopředsedy Evropské komise Maroše Šefčovič po ministerském zasedání tzv. Evropské bateriové aliance (EBA).

Podle Šefčoviče se v současné době připravuje zhruba 70 velkých průmyslových projektů ve výrobě baterií. Velká část projektů podle něj pokračuje rychleji, než předpokládal harmonogram a řada z nich také navýšila plány výroby.

Rychlý rozvoj údajně do značné míry ohrožuje nedostatek zkušených a prověřených pracovníků v oboru. V oboru by údajně mohlo chybět až 800 tisíc lidí – což je pětina z celkového počtu uváděných nových pracovních pozic, které má bateriový boom přinést.

Evropské firmy se zatím spíše soustředily na vývoj baterií pro elektromobilitu, roste údajně i zájem o investice do vývoje a výroby stacionárních úložišť pro skladování energie. Příkladem je společnost Northvolt, která během krátké doby získala obrovské investice a začala v krátké době budovat závody, které mají ročně vyrábět baterie o kapacitě desítek gigawatthodin ročně.

Posláním Evropské bateriové aliance je pomoci vytvořit komplexní ekosystém pro výrobu baterií. Šefčovič projekt vede už od jeho založení v roce 2017. V lednu 2021 Evropská komise schválila financování ve výši 2,9 miliardy EUR (3,52 miliardy USD) na podporu výzkumu ve čtyřech hlavních oblastech výroby baterií: těžbě surovin, konstrukci bateriových článků, jejich integrace do finální podoby a také recyklace baterií.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata