24. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Norové spustili největší recyklační závod elektromobilových baterií v Evropě

Platforma E-GMP s tenkou sadou baterií zajišťuje velkorysý vnitřní prostor, nízké těžiště a také velmi dobrou bezpečnost. (foto Hyundai)
Platforma E-GMP s tenkou sadou baterií zajišťuje velkorysý vnitřní prostor, nízké těžiště a také velmi dobrou bezpečnost. (foto Hyundai)

V Norsku došlo před několika dny k otevření jednoho z prvních závodů na recyklaci elektromobilových baterií v Evropě. Stojí za ním švédská firma Nortvolt ve spolupráci se společností Hydro. Jejich nově otevřený recyklační provoz s názvem Hydrovolt je v současné chvíli tím největším provozovaným závodem na recyklaci elektromobilových baterií v rámci celé Evropy.

Švédská firma Northvolt ve své prohlášení uvedla, že její norský provoz by měl pohodlně zvládnout recyklaci všech vyřazených elektromobilových baterií z oblasti celého Norska. Závod se nachází na jihovýchodě země, a to ve městě Fredrikstad. Ročně tam zatím zvládnou zpracovat až 12 tisíc tun bateriových modelů. To má podle odhadů odpovídat asi 25 tisícům baterií do elektrovozů.

„Recyklace vyřazených baterií je klíčovým předpokladem pro úspěšný přechod na plně elektrifikovanou dopravu. Pozitivní je to i z pohledu životního prostředí,“ uvedla ředitelka sekce pro životní prostředí firmy Northvolt Emma Nehrenheimová.

Northvolt ve svém prohlášení také uvedl, že nový závod má umožňovat získání až 95 procent veškerých materiálů z recyklovaných baterií. Týkat by se to tak mělo třeba hliníku, plastů, mědi nebo takzvané černé hmoty, což je jemnozrnný prášek, který obsahuje stopy lithia, niklu, manganu nebo třeba kobaltu.

Cílem podniku je, aby v roce 2030 byl schopný napříč celou Evropou zajistit recyklaci až půl milionu elektromobilových baterií za rok, a i proto uvažuje o případné expanzi i do dalších evropských zemí.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata