24. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Už za tři roky má vyrůst první „plovoucí město“ na světě

Návrh plovoucích měst (foto BIG/Samoo/Oceanix)
Návrh plovoucích měst (foto BIG/Samoo/Oceanix)

Na probíhající klimatické změny reagují nejrůznější projekty. Řadí se mezi ně třeba i takzvaná plovoucí města, která se již brzy mají začít stavět – nebo to alespoň někteří tvrdí. Nejrůznější studie totiž naznačují, že stoupající moře může připravit o domovy několik stovek milionů lidí.

Za projektem stojí pracovníci z Jižní Koreje, kteří před několika dny představili první prototyp těchto plovoucích měst. Vědci jej navrhli tak, aby snadno odolal rostoucí hladině. Informoval o tom portál Dezeen.

Vědečtí pracovníci po celém světě čím dál víc varují před tím, že klimatické změny způsobí v příštích padesáti letech škody za biliony dolarů a zároveň se kvůli tomu může odstartovat významný proud nové klimatické migrace. Plovoucí města však mají tento problém podle jejich autorů efektivně řešit.

První návrh plovoucího města na světě přišel už před dvěma lety z dílny amerického startupu Oceaning. Od té doby se ale do něj zapojila třeba i jihokorejská firma Samoo či přístavní město Pusan. Všechny subjekty nyní společně představily první prototyp, který má už do tří let u jihokorejské metropole Pusan vyrůst.

Podle aktuálních představ by se do plánovaného města mělo vejít až dvanáct tisíc lidí. Počítá se celkem se třemi plošinami, které budou navzájem spojené mosty, s několika jídelními bary, studentskými kolejemi nebo třeba s dostatkem relaxačních míst. Celkově má projekt vyjít asi na 200 milionů dolarů a začít stavět by se mělo už příští rok.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata