24. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Jak ušetřit ve firmě za elektřinu

Měřáky (foto Brian Cantoni, CC BY 2.0)
Měřáky (foto Brian Cantoni, CC BY 2.0)

Koncem loňského roku došlo k prudkému nárůstu cen energií a majitelé firem se častěji než dříve zajímají o to, jak ušetřit za elektřinu. Existuje mnoho způsobů, jak snížit spotřebu elektřiny v kancelářích. Pokud si však nejste jisti, kde s úsporou elektřiny začít, shromáždili jsme pro několik tipů. Nejsou všespásné, ale pomoci mohou.

Základem každého rozhodování by mělo být samozřejmě identifikovat největší žrouty elektřiny ve firmě pomocí energetického auditu. V případě, že do něj ale nechcete investovat, si můžete spotřebu elektřiny jednotlivých zařízení spočítat sami. Energetickou náročnost daného zařízení zjistíte na nálepce, kterou má každý spotřebič. Z ní se dozvíte, jaký má příkon. Příkon spotřebiče se udává se wattech (W) a označuje, kolik wattů přístroj spotřebuje za 1 hodinu.

Vynásobte příkon počtem hodin, po které je zařízení zapnuté. Tak získáte spotřebu ve watthodinách (Wh) nebo po vydělení tisíci v kilowatthodinách (kWh). (KWh je jednotka, v níž uvádí cenu elektřiny rozvodné závody.) Kolik stojí elektřina, zjistíte srovnáním cen jednotlivých distributorů a také z nabídky produktů u konkrétních dodavatelů.

Na přesné měření spotřeby elektřiny můžete použít i měřič (wattmetr), který umožňuje měření a sledování spotřeby elektřiny. Většinou se připojuje mezi elektrickou zásuvku a zástrčku spotřebiče. Na výpočet spotřeby kWh za den nebo průměrné spotřeby elektřiny na osobu pak použijte některou z online kalkulaček (výběr na českém googlu), kde jen zadáte potřebné údaje a získáte výsledek.

Existuje přitom několik konkrétních kroků, které můžete pro úsporu podniknout. Kromě pečlivé volby distributora elektrické energie a tarifu jsou to zejména drobné změny v chování zaměstnanců, stavební úpravy v budově (na ně lze čerpat dotace) a nákup i zacházení s elektrickými spotřebiči.

Spotřeba elektřiny počítačů

V běžné kanceláři bude kromě osvětlení žroutem energie zejména výpočetní technika. Protože počítač je přístroj s proměnnou spotřebou, pro měření spotřeby elektřiny je nejlepší použít wattmetr.

Průměrná spotřeba PC při běžné kancelářské práci dosahuje až 70 W (v případě, že využijete její výkon naplno, to může být i 200 W). K těmto hodnotám je třeba připočítat spotřebu monitoru a dalších připojených zařízení.

A jak je to sespotřebou notebooku? Obecně lze říci, že na spotřebu elektřiny je náročnější PC než notebook. Při běžné práci na notebooku spotřebujete 25 až 30 W. V případě, že chcete ušetřit a místo PC si vybrat notebook, prostudujte si článek Jak si vybrat pracovní notebook. Na většinu běžné kancelářské práce výkon stolního PC nepotřebujete a v době home office je i praktičtější vybavit zaměstnance přenosnými počítači.

Poučte také zaměstnance, aby počítač a další kancelářskou techniku nenechávali ve standby režimu, protože i v tomto režimu do nich stále „přitéká“ proud. K vypnutí vždy používejte tlačítka přímo na přístroji, případně na prodlužovacím kabelu. Vypnutí a odpojení co největšího počtu zařízení na konci dne je jednoduchý způsob, jak ušetřit.

Pokud jste přesunuli část zaměstnanců na home office, věnujte pozornost i článku Tipy na výběr techniky pro práci z domova.

Výměna klasických žárovek za úsporné a LED žárovky

Víte, jaká je spotřeba žárovky za hodinu nebo kolik stojí kWh elektřiny u žárovek a zářivek? Zatímco příkon klasické žárovky je 60 W (žárovka spotřebuje za hodinu svícení 60 W neboli 0,06 kWh), LED žárovka má příkon jen 9 W a úsporná žárovka 15 W. Z toho vyplývá, že nejvíce ušetříte na LED osvětlení. Označení úsporná žárovka se používá pro kompaktní zářivky s vysokou úsporností (75 %) a životností až 10 000 hodin.

U žárovky s příkonem 60 W, která je v provozu 20 hodin, bude výpočet vypadat takto: 60 W x 20 hodin = 1 200 Wh (watthodin).  Když tento výsledek vydělíte tisícem, získáte údaj v kWh. Při výpočtu spotřeby LED žárovky postupujte stejně.

V místnostech jako jsou kuchyňky, odpočinkové místnosti, chodby nebo WC se pak vyplatí nainstalovat osvětlení s pohybovými čidly.

Pokud máte kancelář s dostatkem přirozeného světla, využijte toho. Za slunečného dne možná nebudete muset vůbec rozsvěcovat světla v místech, kde veškeré osvětlení mohou poskytnout okna.

Výměna starých elektrických spotřebičů za nové

Není žádným tajemstvím, že staré spotřebiče mají vyšší spotřebu energie než ty novější. Pokud se rozhodnete pořídit si nový spotřebič, nezapomeňte na správnou ekologickou likvidaci toho původního (více v článku Typy elektroodpadu a jeho recyklace).

Např. spotřeba lednice zakoupené před 20 lety bude nepochybně vyšší, než kdybyste investovali do nové. Lednice navíc patří mezi zařízení, která nejvíce „žerou“, protože jsou zapnuté neustále. Proto se u lednic místo příkonu uvádí jejich roční spotřeba elektrické energie.

Čím je nižší, v tím vyšší energetické třídě se lednice nachází. Nejúspornější třídou je v současné době třída C. Od roku 2021 jsou nově energetické třídy rozděleny na A až G. Třídy A a B jsou zatím volné, protože se počítá s tím, že v budoucnu se na trhu objeví energeticky úspornější zařízení než ta současná.

Na spotřebu lednice má vliv i její správné umístění a nastavení. Neměla by stát v blízkosti myčky, mikrovlnné trouby nebo sporáku, dvířka by měla těsnit a teplota by měla být nastavena na +4 stupně v lednici a -18 stupňů v mrazáku. Snížení teploty o každý stupeň zvyšuje spotřebu lednice o 6 % a 5mm námraza dokonce až o 30 % (podobnou situaci způsobuje prach v počítačích). Nezapomeňte tedy u spotřebičů provádět pravidelnou údržbu

Spotřeba klimatizace 

Správným výběrem a nastavením klimatizace můžete ročně ušetřit tisíce. Levnější zařízení jsou většinou náročnější na spotřebu elektřiny než ta dražší.

Méně elektřiny spotřebovávají nástěnné klimatizace a na spotřebu klimatizace při chlazení má vliv i správné nastavení klimatizace. Rozdíl teploty by neměl být větší než 4 až 7 stupňů oproti venkovní teplotě. Při chlazení nastavte klimatizaci vždy na nejvyšší obrátky, aby místnost ochladila co nejdříve.

Pokud můžete ovlivňovat terénní úpravy kolem vaší firmy, máte skvělou příležitost, jak dosáhnout úspory elektřiny pomocí energeticky účinných terénních úprav. Patří mezi ně např. strategické vysazování stromů, které poskytují stín v horkých letních dnech – to může snížit vaše náklady na chlazení.

Správné utěsnění budovy a tepelný komfort

Nechte si zkontrolovat, zda vám z budovy neuniká v zimě teplo a v létě při zapnuté klimatizaci chlad.

Zvažte také pořízení termostatu, který dokáže automaticky regulovat přítok teplé vody do radiátoru na základě teploty v místnosti, a zamezit tak zbytečnému přetápění místnosti.

Pracujte více v době nízkého tarifu

Využíváte dvoutarifní sazbu? Její výhoda spočívá ve střídání vysokého a nízkého tarifu (v době nižšího tarifu platíte za energii méně). O tuto sazbu mohou požádat všechny firmy bez ohledu na velikost, podmínkou je využívání elektřiny na vytápění nebo ohřev vody.

Pokud máte dvoutarifní sazbu, stojí za zvážení, zda není možné větší objem práce soustředit do doby, kdy je energie levnější. O distribuční sazbě rozhoduje místně příslušný distributor, konkrétní produkt si pak vybíráte sami, případně vám ho distributor pomůže vybrat na míru.

Podobné články

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata