27. 07. 2024
|
emovio.cz logo

I Rusko si uvědomuje důležitost výroby baterií

Baterie společnosti Enertech
Baterie společnosti Enertech (kredit Enertech)

Skladování elektřiny v bateriích je rychle rostoucí obor, který díky klesajícím cenám má ohromý potenciál. V dohledné době také půjde nejspíše do jisté míry o strategický obor. To ostatně naznačuje i jedna nákup z posledních týdnů: Renera, dceřiná společnost ruské státní korporace pro atomovou energii Rosatom, dokončila akvizici 49 % akcií jihokorejské společnosti Enertech International.

Rusko si tak získává zastoupení v oboru, který nepatří mezi jeho silné stránky. Korejská Enertech vyrábí elektrody, lithium iontové akumulátory a různě výkonné systémy pro skladování energie. Především je však součástí dohody i slib o založení ruské továrny na výrobu lithium iontových akumulátorů.

V dnešních poměrech jde spíše o menší podnik: v roce 2030 má mít výrobní kapacitu cca 2 GWh. Pro srovnání, plánovaná berlínská Gigafactory společnosti Tesla by měla výhledově mít výrobní kapacitu 300 GWh baterií ročně. Pro Rusko je to ovšem první krok v oboru, ve kterém jinak výrazně zaostává. V podstatě jde o příležitost, jak se Rosatom (a potažmo tedy ruský stát) mohou k know-how dostat. Je to jen další doklad toho, jak důležitým oborem se výroba baterií stala.

První část továrny má zahájit výrobu v roce 2025. Lithium iontové akumulátory ruské výroby najdou uplatnění v elektrických autobusech, elektromobilech, speciální technice i pro vyrovnávání spotřeby a výroby v přenosové soustavě.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata