01. 05. 2024
|
emovio.cz logo

Elektromotor se již obejde bez magnetů. Je vysoce účinný a jeho výroba je levnější

Eelektromotor od firmy Mahle již nepotřebuje žádné magnety (foto: Mahle)
Elektromotor od firmy Mahle již nepotřebuje žádné magnety (foto: Mahle)

Řada automobilek se v současnosti velmi usilovně snaží navrhnout takový elektromotor, který by ke svému fungování nepotřeboval žádný permanentní magnet. Děje se tak částečně proto, že k výrobě magnetů jsou potřeba vzácné kovy a jejich těžba způsobuje ekologické škody. Z části je to ale také proto, že velká část této těžby – zhruba 90 % – se uskutečňuje v Číně, a v západním světě dnes převládá snaha ekonomickou závislost na této východoasijské zemi co nejvíce omezit.

Většina elektromotorů, které byly dosud vyvinuty, je založena na otáčejících se zařízeních, která kontaktně přenášejí elektřinu na měděné cívky v rotoru. V novém typu elektromotoru, s nímž nedávno přišla německá firma Mahle, však žádná kontaktní místa nejsou. Prostřednictvím cívky se totiž indukuje proud přímo v přijímací elektrodě uvnitř rotoru, a ten pak napájí měděná vinutí, čímž vytváří potřebné elektromagnetické pole.

„K přenosu elektřiny v tomto motoru nejsou třeba žádné kontakty, takže nemůže dojít k abrazi, zanášení prachem nebo jinému mechanickému opotřebení,“ uvedl o novince Martin Berger, který ve společnosti Mahle vede výzkum. „Výhodou je také to, že pokud je nutná oprava rotoru, není nijak obtížné jej celý vyměnit,“ doplnil.

Výroba tohoto elektromotoru bez použití vzácných kovů by měla být i levnější. Jeho konstrukce navíc umožňuje i následné ladění a změnu parametrů rotoru. To znamená, že celkovou účinnost motoru půjde velmi dobře optimalizovat podle jeho konkrétní aplikace – od využití v subkompaktních automobilech až po malé nákladní automobily. Podle Martina Bergera se motor naopak příliš nehodí pro ultrakompaktní vozidla, jako jsou třeba elektrokola, nebo pro velká nákladní vozidla, která obvykle pracují při stálém zatížení. „Velmi rychlá nebo těžká vozidla potřebují převodovku, ale ve většině případů použití, například v osobních automobilech, stačí jeden převodový stupeň,“ vysvětluje Berger.

Jak během testů vývojáři Mahle zjistili, účinnost tohoto nového elektromotoru je mimořádná: dosahuje až 95 %. Takovéto hodnoty se dosud dařilo dosahovat pouze závodními vozy Formule E. Testy ukázaly také to, že dobré účinnosti lze dosáhnout při vysokých i nízkých točivých momentech, což by ve výsledku mělo přispět k větší výdrži baterie vozidla.

Výroba tohoto elektromotoru by podle prohlášení Mahle měla být zahájena přibližně za dva a půl roku, což dává tušit, že společnost Mahle již navázala spolupráci s některou z automobilek zabývajících se výrobou elektromobilů.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata