29. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Írán zakázal těžbu kryptoměn kvůli black-outům a volbám

Bitcoin, iIlustrační fotografie (foto Antana)
Bitcoin, iIlustrační fotografie (foto Antana)

Írán zakázal na téměř čtyři měsíce energeticky náročnou těžbu kryptoměn, jako je Bitcoin, uvedl ve středu prezident Hasan Rúhání. Mnohá města čelá v zemi v současnoti nedostatku elektřiny a blackoutům. „Zákaz těžby kryptoměn platí s okamžitou platností do 22. září … Přibližně 85 % současné těžby v Íránu je bez licence,“ řekl Rúhání v televizním projevu na zasedání vlády 26. května.

Bitcoin a další kryptoměny vznikají procesem známým jako těžba, při němž výkonné počítače mezi sebou soutěží v řešení složitých matematických problémů. Tento proces samozřejmě vyžaduje elektřinu, ostatně stejně jako jakákoliv výpočetní aktivita.

Vzhledem k tomu, že se příští měsíc blíží prezidentské volby, Íránci výpadky elektřiny hojně kritizují. Vláda z výpadků elektřiny viní těžbu kryptoměn, sucho a prudce rostoucí poptávku po elektřině v létě.

Podle blockchainové analytické společnosti Elliptic se v Íránu těží přibližně 4,5 % všech bitcoinů, což mu umožňuje vydělat stovky milionů dolarů z kryptoměn, které lze využít ke zmírnění dopadu amerických sankcí.

Íránská ekonomika se potýká s vážnými obtížemi především od roku 2018, kdy bývalý prezident Donald Trump odstoupil od jaderné dohody Teheránu se šesti mocnostmi z roku 2015 a znovu zavedl hospodářské sankce. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena a další světové mocnosti jednají s Íránem o oživení dohody.

Írán v posledních letech těžbu kryptoměn vítal. Země nabízela těžařům levnou energii a požadovala za to, aby těžaři prodávali své bitcoiny centrální bance. Teherán povoluje, aby se kryptoměny vytěžené v Íránu používaly k placení dovozu neembargovaného zboží.

Vyhlídka na levnou energii přilákala do Íránu velké množství těžařů, a to zejména z Číny (s Čínou má Írán poměrně čilý hospodářský styk). Na výrobu elektřiny pro těžaře je podle společnosti Elliptic zapotřebí přibližně 10 milionů barelů ropy ročně, což představuje 4 % celkového íránského vývozu ropy v roce 2020.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata