29. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Německé obytné domy zelenají

Instalace střešních fotovoltaických panelů (kredit LA FAB)
Instalace střešních fotovoltaických panelů (kredit LA FAB)

V Německu v poslední době raketově roste počet nově dokončených rezidenčních budov, které jsou alespoň z části vytápěny díky obnovitelným zdrojům energie. V uplynulém roce se tak hodnota dostala už přes hranici sedmdesáti procent. V roce 2016 to však bylo ještě necelých 62 procent.

Mezi nejoblíbenější typy vytápění se v Německu podle posledních dostupných informací řadí hlavně tepelná čerpadla, solární kolektory nebo kamna na dřevo. Neméně oblíbené je ale také vytápění peletami, bioplyn nebo další biomasa. Informoval o tom Německý statistický úřad.

Častější využívání obnovitelných zdrojů energie v nových obytných budovách je ale zároveň i značně finančně náročné. Příkladem je situace z letošního dubna, kdy se dotační program s celkovou sumou okolo jedné miliardy euro podařilo německým spotřebitelům rozebrat jen během několika mála hodin.

Tepelná čerpadla používala v loňském roce téměř polovina nově dokončených rezidenčních budov. Klesá naopak popularita zemního plynu, a to z více než 51 procent v roce 2015 až na zhruba 34 procent v roce 2021.

Přesto se ale Německu nedaří dlouhodobě v oblasti vytápění splňovat stanovené klimatické cíle. Zavádění obnovitelných zdrojů energie tam nabírá značná zpoždění, na což ekologové čím dál častěji vehementně upozorňují.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata