28. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Elektrický Ford už si nelze rezervovat. Prý chybí baterie

Plných 399 litrů využitelného objemu má pod kapotou nový Ford F-150 Lightning (foto Ford)
Plných 399 litrů využitelného objemu má pod kapotou nový Ford F-150 Lightning (foto Ford)

Společnost Ford přestala přijímat rezervace na svůj elektrický pick-up F-150 Lightning. Má rezervace na několik let výroby dopředu a stále nevyřešila všechny problémy s nutnými komponenty. Hlavním problém ovšem výjimečně nejsou čipy.

Společnost uvádí, že od květnové premiéry modelu Lightning vybrala 200 tisíc vratných záloh ve výši 100 dolarů. Firma se nyní soustředí na zahájení výroby a dodávek nového v první polovině roku 2022.

Od představení nového typu a nečekané vlny zájmu tak nabírá nové zaměstnance, aby poptávku uspokojila. Šéf společnosti Jim Farley v rozhovoru pro televizi MSNBC před několika dny ovšem uvedl, že hlavní problémem v současnosti je pro firmu nedostatek baterií: „Problém jsou baterie. To musíme vyřešit.“

Problémy v zajištění baterií jsou podle Farleyho větší než nedostatek čip, který trápil automobilky v posledních letech a měsících. Je to ovšem zřejmě do značné míry dáno „kanibalizací“ jiných modelů. Podle Farleyho firmy totiž může upřednostnit výrobu vozů na elektrický motor před vozy se spalovacím motorem.

Ford v minulosti oznámil, že roční výrobní cíle pro rok 2024 je 40 tisíc kusů. Podle informací Automotive News ovšem postupně navýšila své cíle až na 80 tisíc nově vyrobených kusů v roce 2023. Informace od té doby potvrdilo vedení společnosti, podle kterého Ford míří na roční výrobu v rozmezí „70-80 tisíc kusů ročně“. To znamená, že každý, kdo ještě nestojí ve frontě na elektrický pick-up společnosti, si bude muset zřejmě nějakou chvíli počkat.

Co si za to koupíte

Cena modelu F-150 Lightning začíná na 40 000 dolarech (cca 900 tisíc korunách), ale může se více než zdvojnásobit v závislosti na tom, kterou verzi si zájemci koupí. Základní model má nabízet dojezd kolem 370 kilometrů (tedy 230 mil) a má spartánský interiér, jehož hlavním prvkem je 12palcový dotykový displej na šířku, na kterém běží systém Sync 4.

Vyšší řady budou vybaveny stejným 15,5palcovým vertikálním dotykovým displejem z Mustangu Mach-E, a mohou být vybaveny baterií s větší kapacitou. Dojezd se pak pohybuje na hodnotě zhruba 480 kilometrů (tj. 300 mil).

Protože má jít o pracovní stroje, důležitá Tažná kapacita se pohybuje v závislosti na konfiguraci mezi 3,5 až 4,5 tunami. (To ovšem případným českým řidičům může být vlastně jedno, protože legislativní maximum pro osobní vozy je u nás v součanosti 3,5 tuny.)

Konkurenci (z větší části) nespí

Ford bude tedy zřejmě druhou společností, která na důležitém americkém automobilovém trhu začne nabízet elektrický pick-up.

Tou první se stala nedávno relativně málo známá společnosti Rivian. Její první exempláž pick-upu sjel z linky v bývalé továrně Mitsubishi v Normalu ve státě Illinois v polovině září 2021. Společnost Rivian stanovila cenu modelu R1T na 73 tisíc dolarů (cca 1,6 milionu korun) a uvedla, že první sérií vozů již má vyprodanou.

Ford ovšem i tak může v dohledné době Rivian předběhnout v objemech dodávek. Rivian neuvedl, kolik vozů je součástí první série, a už v září přijímal objednávky pouze na dodávky v roce 2022.

Pick-up chce nabízet i největší současný výrobce elektromobilů, tedy společnost Tesla očekává. Ta původně uváděla, že svůj první pick-up Cybertruck dokončí do konce letošního roku a výroba se plně rozběhne v roce v roce 2022. Termín se ovšem posunul, jak bývá u Tesly již zvykem. První vozy mají být dodány v příštím roce, ve většm množstvím by pak měly být dostupné v roce 2023.

Elektrický pickup Hummer společnosti General Motors (GM) by se měl k prvním zákazníkům dostat snad do konce letošního roku, ale také to nebude ve velkých sériích. Tento vůz je ovšem určen pro jiný segment zákazníků.

Elektrický pick-up odvozený od vozu Hummer, který chce GM dodávat zákazník od podzimu 2021
Elektrický pick-up odvozený od vozu Hummer, který chce GM dodávat zákazníkům od podzimu 2021 (kredit GM)

Elektrický Hummer EV má mít díky třem elektromotorům maximální výkon tisíc koní (cca 745 kW). Cena začíná na zhruba 113 tisíc dolarech, tedy 2,6 milionu korun. A to je samozřejmě v USA, v Evropě bude ještě znatelně vyšší. Za to by zákazník měl dostat vůz s vysokou průchodností terénem, který dokáže zrychlit z 0 na 100 zhruba za 3 sekundy.

Elektrická verze dvou plnohodnotných pick-upů Chevrolet Silverado a GMC Sierra mají být uvedeny na trh v roce 2022 nebo později.

Další společností, která uvádí, že je blízko výrobě elektrického pickupu, je začínající firma Lordstown Motors. Ta však zatím ani neuvedla, kdy zahájí výrobu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata