01. 05. 2024
|
emovio.cz logo

V New Yorku se bojuje o zákaz těžby kryptoměn

Bitcon (foto VIN JD / Pixabay)
Bitcon (foto VIN JD / Pixabay)

V americkém New Yorku tamější zákonodárci schválili ekologické opatření, které má omezit těžbu energeticky náročných kryptoměn.

Zákon hovoří o tom, že těžba některých kryptoměn bude na dva roky omezena. Cílem tohoto kroku je, aby se zamezilo rozšiřování těžby pomocí energie z oblasti fosilních paliv, které jsou škodlivé vůči životnímu prostředí. Pokud bude schválen, dotkne se to všech kryptoměn, které jsou postaveny na metodě ověřování proof-of-work, včetně kryptoměn bitcoin či ethereum. Informovala o tom zpravodajská stanice CNBC.

Nyní je návrh zákona na guvernérce státu Hochulové, která jej může vetovat či schválit. Sama ale plánuje ještě zjistit, zda se současnému návrhu zákona daří vyvažovat ekologické i ekonomické zájmy.

Kolem zákona se ale strhla velká diskuze. Na jedné straně stojí zastánci virtuální měn, kteří argumentují tím, že dojde k omezení hospodářského rozvoje státu New York a těžaři by své technologie akorát přesunuly do jiných států, čímž by se nic nevyřešilo.

Ekologové ale návrh zákona hájí, neboť podle nich kryptoměny dlouhodobě ohrožují dlouhodobé klimatické cíle. Na druhé straně společnosti z oboru mohutně lobují a na svou stranu získali například starostu samotného New Yorku.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata