Superdálnice jako ze sci-fi filmu propojí britská města

Dron (fotoVictor Sassen CC BY-ND 2.0)
Dron (fotoVictor Sassen CC BY-ND 2.0)

Jedná se o nejambicióznější dopravní projekt ve Velké Británii od vzniku železnice. Tak se o zamýšleném projektu superdálnice pro bezpilotní drony vyjádřil CEO a zakladatel Altitude Angel Richard Parker.

Právě tato softwarová společnost stojí za ambiciózním záměrem vybudovat největší a nejdelší superdálnici pro drony na světě. Ta má mít délku 265 kilometrů a propojí města Reading, Oxford, Milton Keynes, Cambridge, Coventry, a Rugby. Zbývá již jen získat zelenou od britských úřadů, toto rozhodnutí by mělo přijít v řádu týdnů.

Projekt Skyway, jak se záměr o vytvoření superdálnice jmenuje, tak propojí britské vnitrozemí s jihovýchodem, a pokud se setká s úspěchem, čeká ho rozšíření o další lokality. Drony budou moci tento koridor využívat pro přepravu zboží, do budoucna je ve hře i myšlenka letecké taxislužby. Rozvoj tohoto způsobu dopravy může Velkou Británii postavit do čela dopravní revoluce a odstartovat růst městské letecké mobility.

Altitude Angel si klade za cíl vybudovat kritickou digitální infrastrukturu a zajistit podmínky pro bezpečný provoz bezpilotních dronů. Plánovaná superdálnice bude schopna podporovat plně automatizované lety dronů mimo vizuální viditelnost. Bude zde možné provozovat jakékoliv drony, které budou splňovat základní technické parametry. Skyway nebude vyžadovat konkrétní specializovaný hardware na palubě dronu, tudíž možnosti jejího využití budou skutečně široce dostupné.

Po úspěšném zprovoznění první superdálnice Altitude Angel zpřístupní technologické know-how tak, aby jakákoli organizace, letiště či město ve Velké Británii nebo mimo ni, mohli snadno a rychle zřídit a provozovat svou superdálnici na základě licenční smlouvy. Budoucnost dopravy tak, jak ji známe ze sci-fi filmů, je tak dost možná mnohem blíž, než jsme si dosud představovali.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata