24. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Bude lithium v EU toxický prvek?

Cinvaldit z Cínovce, tedy surovina s obsahem lithia
Cinvaldit z Cínovce, tedy surovina s obsahem lithia (kredit: Marie Čcheidzeová / CC 4.0)

Lithium jako toxický prvek? Evropská komise momentálně probírá, že jedné z hlavních surovin pro výrobu akumulátorů by se už brzy mohla změnit klasifikace. Účastníci trhů varují, že takový krok by mohl i značně ohrozit například další dodávky baterií.

Ke konci loňského roku Evropská komise doporučila schválit, aby některé soli lithia patřily mezi toxické látky pro reprodukci. Šlo by třeba o chlorid lithný, hydroxid lithný nebo uhličitan lithný. Evropská komise se totiž obává, že soli lithia mohou mít značně záporný dopad třeba na plodnost lidí. Mají ohrožovat také zdraví nenarozených a kojených dětí. Informoval o tom portál S&P Global.

„Problém tkví v tom, že pokud budou lithiové soli nesprávně reklasifikovány do kategorie 1A/SVHC, přineslo by to velkou nejistotu v souvislosti s dlouhodobým plánováním investic do těchto tří solí,“ řekl pro server S&P Global předseda Mezinárodní lithiové asociace Roland Chavasse.

Pokud by k tomu opravdu došlo, tak podle Chavasseho bude také dlouhodobě ohrožená ekonomická životaschopnost těžby, recyklace i použití této suroviny ve všech členských státech Evropské unie. První návrh této evropské legislativy odborníci očekávají během posledního čtvrtletí roku 2022.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata