25. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Bez vodíku nebude dost energie, tvrdí německý průmysl

První tuzemská veřejná vodíková plnička v Ostravě v areálu Dolní oblasti Vítkovice umožňuje naplnění nádrže ze 70 % za 3 minuty, do plna s tlakem 700 barů to ale poté trvá dalších 50 minut. (foto Hyundai)
První tuzemská veřejná vodíková plnička v Ostravě v areálu Dolní oblasti Vítkovice umožňuje naplnění nádrže ze 70 % za 3 minuty, do plna s tlakem 700 barů to ale poté trvá dalších 50 minut. (foto Hyundai)

Provozovatelé plynárenské sítě v Německu vyzvali tamější vládu, aby se pokusila urychlit masové nasazení vodíku. Jen tak totiž podle asociace FNB Gas bude dost energie na příští roky.

Němečtí provozovatelé plynárenské přepravní soustavy se domnívají, že rychlejší zavádění vodíku je prioritním bodem pro další měsíce. Jen tak totiž může dojít k dostatečnému zabezpečení dodávek energie a zároveň k citelnější podpoře v boji s postupujícím globálním oteplováním. Hlavním bodem této diskuze má být podle asociace FNB Gas společné plánování, a to pro vodík, ale třeba i pro zemní plyn. Informovala o tom asociace na svých webových stránkách.

Asociace FNB Gas tak navázala na německou energetickou agenturu Deda, která na potřebu koordinovaného rozvoje vodíkové, elektrické či plynárenské sítě upozornila už na počátku tohoto roku. Přišla i s velmi podobnými závěry.

„My jsme jako provozovatelé přepravních soustav v uplynulých letech už učinili citelné pokroky pro modelování vodíkové soustavy. Nyní musíme integrované plánování pro plynárenství rychle zakotvit také do německého zákonodárství,“ řekla výkonná ředitelka asociace FNB Gas Inga Poschová.

Thomas Gößmann, který je předsedou představenstva FNB Gas, dodal, že případný rychlý nástup vodíku bude vyžadovat i úzkou koordinaci opatření, a to na nejrůznějších úrovních plynárenské sítě. Role a význam vodíku je totiž podle něj v současné chvíli klíčový.

„Vodík má pro konkurenceschopnost německého hospodářství obrovský význam, a to s ohledem na vysoké ceny energií, současnou geopolitikou situaci i s přihlédnutím k aktuální klimatické krizi. Proto je potřeba rychlého nástupu vodíku a jeho transformace do německé ekonomiky velmi urgentní,“ řekl Thomas Gößmann.

Vodíkem k udržitelnosti

Podobný názor mají i další významné německé instituce. Řadí se mezi ně i německý svaz energetického a vodohospodářského průmyslu, v jehož čele stojí Kertin Andreaeová. „Jen díky rychlému nástupu vodíkové ekonomiky se Německo může stát nezávislé na fosilních zdrojích energie. Taková situace ale může nastat jen ve chvíli, kdy se podaří rychle vybudovat odpovídající skladovací a potrubní infrastrukturu,“ řekla.

Vodík je mezi odborníky používaný za důležitý nástroj pro dekarbonizaci mnoha odvětví hospodářství. Jeho smysl je hlavně v těžkém průmyslu, a to zejména v ocelářství, kde využívání obnovitelných zdrojů energie může být v mnoha případech velmi obtížné.

Asociace DVGW, BVEG nebo INES pak v polorovině roku 2022 uvedly, že pro úspěšný energetický přechod na vodíkovou soustavu ale nebude jednoduchý. Německo totiž podle nich k tomu bude potřebovat asi 41 TWh nových zásobníků na vodík. Zároveň ale tyto propočty vycházejí z předpokladu, že nynější zásobníky zemního plynu budou pro takové účely v Německu také využity.

Německu pomůže Vodíkový atlas

V Německu tak momentálně pracují s tím, že vodík bude hrát důležitou rolu v celé německé energetické transformaci. Počítají s ním jako s důležitým doplňkem obnovitelným zdrojům energie v oblasti dopravy či v průmyslových procesech. Největší potenciál v této oblasti z hlediska německé regionální politiky má podle odborníků hlavně Dolní Sasko, Bavorsko a Sasko-Anhaltsko.

Němečtí regulátoři si potřebu rychlého zavádění vodíku do ekonomiky uvědomují, a i proto před pár týdny představili takzvaný Vodíkový atlas. Od toho si slibují, že se země do budoucna stane úspěšnou vodíkovou velmocí na celosvětové úrovni. Vodíkový atlas identifikuje příležitosti i vodíkový potenciál v jednotlivých německých lokalitách.

Mezi přednosti a významné skutečnosti německého Vodíkového atlasu se má řadit také to, že bude zobrazovat také potřebný regionální pokrok. Bude tak nápomocný i jednotlivým německým obcím a investorům, neboť pomůže s rozhodovacími procesy, které mohou být v otázce rozvoje vodíkových technologií někdy složité.

„Jestliže chceme postoupit ve využívání zeleného vodíku v našem energetickém systému, potřebujeme mít jasnou vizi o tom, v jaké situaci se nyní nacházíme. Jak daleko jsme technologicky, jaký je potenciál, anebo, co je ještě třeba v těchto ohledech udělat. Od toho všeho je tady Vodíkový atlas Německa,“ uvedlo při oficiálním představení Vodíkového atlasu německé ministerstvo pro vzdělávání a výzkum, které je za celý projekt Vodíkového atlasu zodpovědné.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata