24. 03. 2024
|
emovio.cz logo

Stavba čínského „kapesního“ reaktoru předbíhá plán

Jaderná elektrárna Dukovany (Foto: ČEZ)
Jaderná elektrárna Dukovany (Foto: ČEZ)

Na území Číny pokračuje v rychlém tempu výstavba malého jaderného reaktoru ACP100. Montáž má zatím asi sedmdesátidenní náskok oproti původně stanovému termínu.

Jaderná elektrárna Changjiang v čínské ostrovní provincii Hainan se dočkala horní části ocelového kontejnmentu pro projekt malého modulárního reaktoru ACP100. Informoval o tom portál World Nuclear News.

Význam ocelového kontejnmentu spočívá v tom, že zajišťuje utěsnění reaktorové budovy a celkovou integritu. Je tak velmi důležitou bezpečnostní bariérou celého reaktoru. Skládá se z kopule, dna, spodního i horního válce.

„Během celé stavební akce se používá technologicky pokročilý způsob tovární výroby a modulární konstrukce, jenž optimalizuje stavební postup a účinně zkracuje celkovou dobu výstavby,“ uvedla firma CNNC, která za výstavbou malého jaderného reaktoru ACP100 stojí.

Komerční provoz dvou reaktorů ACP100 má být podle současných odhadů zahájen v roce 2026. Po jeho dokončení bude jeden takový reaktor vyrábět asi 1 TWh elektrické energie za rok. Díky němu má dojít také k výrobě páry nebo i odsolování mořské vody.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata