06. 04. 2024
|
emovio.cz logo

ČEZ chce urychlit vývoj modulárních reaktorů. V Temelíně pro ně již vyčlenil prostor

První malý modulární reaktor by měl podle plánů Skupiny ČEZ vzniknout v blízkosti Jaderné elektrárny Temelín (na snímku) (Foto: Skupina ČEZ)
První malý modulární reaktor by měl podle plánů Skupiny ČEZ vzniknout v blízkosti Jaderné elektrárny Temelín (na snímku) (Foto: Skupina ČEZ)

S ohledem na současnou značnou nejistotu, zda bude mít Evropa v příštích letech dostatek takových energetických zdrojů, aby byla schopna pokračovat v plnění závazků plynoucích z unijní politiky Green Dealu, je zřejmé, že přehodnocením bude muset projít i jaderná energetika. Řečeno jinak: v rámci diskusí o tom, zda vůbec, případně za jakých podmínek jadernou energetiku dále rozvíjet, nepochybně posílí argumenty na podporu tzv. malých modulárních reaktorů, o kterých se ostatně již delší čas hovoří jako o slibné alternativě k reaktorům klasickým.  

Tímto směrem se rozhodla jít i společnost ČEZ, která v areálu jaderné elektrárny Temelín již dokonce vyčlenila speciální prostor, kde by v budoucnu měl malý modulární reaktor stát. ČEZ o tomto kroku informoval společnosti NuScale, GE Hitachi, Rolls Royce, EdF, KHNP a Holtec International, s nimiž má již podepsanou smlouvu o spolupráci.

Mezi důvody, proč by měl pilotní projekt malého modulárního reaktoru vzniknout právě v Temelíně, ČEZ uvádí, že se jedná o prověřenou jadernou lokalitu se stabilním geologickým podložím, dostatkem zkušeného provozního personálu i pracovníků ochrany.

Menší, bezpečnější, levnější

„Touto aktivitou není nijak narušen plán na stavbu standardních dvou bloků v lokalitě Temelín. Opce na ně jsou i součástí výběrového řízení na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, které jsme spustili před dvěma týdny,“ vysvětluje Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

„Řada firem ve světě už pracuje na budoucnosti jaderné energetiky. Reaktory budou menší, bezpečnější, nebudou stát tolik peněz, nebudou mít tak velký výkon a budou modulární, budou se moci přidávat jeden za druhým. To je budoucnost. Řada států se zaměřuje na firmy, které takové reaktory vyvíjejí a mají, velká část z nich je na americkém kontinentu. A protože tu máme lokalitu Temelína, počítalo se, že se bude rozšiřovat, máme tu jaderné inženýry, tak bych byl rád, aby v jižních Čechách takový modulární reaktor vyrostl,“ uvedl pro ČTK hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba. „V Česku je řada firem, které jsou v energetice velmi zdatné a patřily do dodavatelských řetězců, ale historicky spíše do těch ruských, což je přirozené. Teď je velká příležitost, jak se objevuje nový typ reaktorů, kdyby české firmy dostaly příležitost spolupracovat s americkými. Chci, aby náš kraj v tom byl lídrem,“ dodal hejtman.

ČEZ se prostřednictvím dceřiné společnosti ÚJV Řež vývoji malých modulárních reaktorů již řadu let věnuje. V pokročilém stádiu výzkumu je například projekt HeFASTo nebo projekt Energywell.

Nadějná alternativa

Malé modulární reaktory jsou relativně malé, snadněji přepravitelné a velmi bezpečné energetické zdroje o výkonu jednotek, desítek, maximálně nižších stovek megawattů (podle Mezinárodní agentury pro jadernou energii se za malý modulární reaktor považuje elektrárna s výkonem do 300 MWe) – tedy řádově menší než například současné bloky jaderných elektráren Dukovany nebo Temelín.

Jejich výhodou by měla být sériová výroba a montáž přímo ve výrobních závodech.  Zároveň bude možné soustředit větší počet těchto modulů v jedné lokalitě. V tom případě by mohly představovat alternativu stávajících jaderných bloků třetí a navazující čtvrté generace. Díky variabilitě jejich výkonu se od nich očekává také to, že budou moci vhodně doplňovat a zálohovat obnovitelné zdroje energie, především pak větrné a fotovoltaické elektrárny. Firmy vyvíjející modulární reaktory avizují, že první projekty tohoto typu hodlají spustit do konce tohoto desetiletí.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Oblíbené články

Témata